29 noiembrie 2021

TR News

Stiri din Teleorman

Se extinde pachetul de servicii spitalicești

Se extinde pachetul de servicii spitalicești. Un proiect de ordin al Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate, care ar putea intra în vigoare de la 1 iulie, vine cu modificări importante în ceea ce privește asistența medicală: extinderea pachetului de servicii spitalicești, dublarea numărului de zile de îngrijiri medicale și paliative la domiciliu, creșterea perioadei de valabilitate a biletului de trimitere pentru toate bolile clinice și o reglementare privind atestarea sarcinii la femeile gravide.

Gravidele vor beneficia de pachetul de servicii de bază

Conform proiectului CNAS, se introduce un nou serviciu, și anume eliberarea unui document de atestare a gravidității pentru femeile însărcinate beneficiare ale pachetului minimal, astfel încât acestea să poată beneficia ulterior de pachetul de servicii de bază pe durata sarcinii și lehuzie.

”O prevedere importantă se referă la femeile însărcinate beneficiare ale pachetului minimal, pentru care medicul de familie eliberează, la prima prezentare, un document prin care se atestă la femei existența sarcinii, astfel încât acestea să poată beneficia ulterior de pachetul de servicii de bază.
De asemenea, proiectul prevede și majorarea, de la 1 iulie, a valorii minime garantate a punctului “per capita”, unică pe țară, de la 5,8 lei până la 7,8 lei”, explică deputatul teleormănean, Violeta Răduț.

Modificări și pentru pacienții cu boli cronice

O altă modificare importantă vizează pacienții cu boli cronice. “Începând cu semestrul II al anului 2019, pentru toate bolile cronice, valabilitatea biletului de trimitere pentru investigații paraclinice este de până la 90 zile calendaristice”, prevede proiectul.

Ca urmare a modificărilor efectuate în actele normative, în luna iulie se desfășoară sesiunea de contractare pentru furnizorii de servicii care doresc să intre în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate, urmând ca pentru furnizorii aflați deja în contract să se facă acte adiționale de prelungire până la sfârșitul anului, cu reanalizarea indicatorilor care au stat la baza contractului inițial.