12 aprilie 2024

TR News

Stiri din Teleorman

Școala începe cu reguli ciudate: profesorul nu are voie să se apropie de elevi

Reguli stricte la început de an școlar. Majoritatea unităților de învățământ din județul Teleorman și-au pus la punct strategia pentru a limita cât mai mult interacțiunea dintre elevi și chiar dintre profesori și elevi. Unele reguli sunt cu adevărat aberante.

”Școala altfel”. Așa se poate numi pe scurt anul școlar 2020-2021. În plină pandemie, directorii unităților de învățământ au fost puși în situația de a gândi strategii pentru limitarea răspândirii COVID-19. Din păcate multe dintre reguli sunt lipite de orice logică.

Profesorul nu are voie să-l scoată pe elev la tablă

De exemplu, într-o școală din Alexandria profesorul nu mai are voie să-l scoată pe elev la tablă. Măsura a fost luată pentru a sta cât mai departe profesorul de elev, dar și pentru a nu pune mâna pe cretă sau pe marker mai mulți elevi.

Profesorul nu se mai poate plimba prin clasă

În altă școală, profesorului îi este interzis să se plimbe prin clasă. El are obligația ca odată intrat în sala de curs să se așeze la catedră și să nu se miște până la terminarea orei.

Fără lucrări de control

O altă regulă adoptată de directorul unei unități de învățământ din Teleorman îl pune pe profesor în imposibilitatea de a da ”lucrări de control”. Măsura a fost luată pentru a limita distribuirea de materiale de la profesor la elev și invers.

Pauzele vor fi segmentate

Într-o altă școală elevii vor putea ieși în recreație doar sub atenta supraveghere a unui cadru didactic. Ora de curs va avea 45 de minute, iar pauzele vor fi segmentate. În primele 5 minute elevii vor ieși în curtea școlii însoțiți de profesori. În cel de-al doilea interval vor putea merge la toaletă, iar în ultimele 5 minute se vor așeza în bănci pregătindu-se pentru următoarea oră.

Pe aceeași temă: Copilul tău se duce la școală sau face cursurile ONLINE?

Pe lângă regulile adoptate de fiecare unitate de învățământ în parte și reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică vin cu o serie de recomandări pentru debutul anului școlar.

Aceștia îi sfătuiesc pe elevi să ”NU înlăture masca și nu o poarte sub bărbie, în special atunci când vorbesc în apropierea unei alte persoane sau în sala de clasă. Masca este individuală și NU se oferă propria mască utilizată să fie purtată de o altă persoană”.

”În sala de clasă, trebuie menținută distanța atât față de colegi, cât și față de profesori, în timpul orelor, în pauze sau în momentul sosirii/plecării de la cursuri. În cazul orelor de educație fizică vor fi evitate acele activități care presupun contactul direct între elevi sau prin intermediul obiectelor atinse frecvent (ex: jocul de echipă cu mingea)”.

În sala de clasă, așezați-vă întotdeauna în același loc și evitați să atingeți obiectele colegilor, scaunele și băncile ocupate de aceștia. Dezinfectați-vă mâinile de fiecare dată după ce atingeți obiecte sau suprafețe comune (ex: cretă, burete, tablă). Aveți grijă unde plasați ghiozdanul astfel încât să fie cât mai ferit de o posibilă contaminare”.

Drumul până la școală

”Dacă este posibil, optați pentru deplasarea pietonală și evitați folosirea mijloacele de transport în comun. Dacă trebuie să utilizați transportul în comun, purtați obligatoriu mască, păstrați distanța față de celelalte persoane, evitați atingerea suprafețelor comune și dezinfectați-vă mâinile imediat ce ați părăsit transportul în comun”.

Recreația alături de colegi

”Dacă purtați mască, păstrați distanța de minimum 1 metru față de colegi. Dacă vă aflați în aer liber și nu purtați mască, atunci mențineți o distanță de cel puțin 1,5 metri. Evitați să faceți schimb sau să atingeți obiectele personale pe care au pus mâna și alte persoane (ex: telefoane mobile, manuale, rechizite, etc) și dezinfectați-vă mâinile după orice contact cu suprafețe comune”.

Timpul petrecut după școală

”În cazul în care, după orele petrecute la școală, mai rămâneți alături de colegi/prieteni, aveți grijă să respectați aceleași reguli sanitare, indiferent dacă persoanele alături de care vă aflați prezintă sau nu simptome de infectare. Este de preferat ca petrecerea timpului liber să aibă loc în aer liber, dacă este permisă de condițiile meteorologice”.

Întoarcerea acasă

”Atunci când reveniți acasă aveți grijă ca, după ce lăsați încălțămintea la intrare, să vă spălați pe mâini, să dezinfectați obiectele personale (ex: chei, telefon mobil), să schimbați îmbrăcămintea folosită afară și să o așezați separat de îmbrăcămintea folosită în casă. Înainte de a îmbrăca noile haine, spălați-vă/dezinfectați-vă mâinile. Acordați atenție sporită ghiozdanului, respectiv zonelor în care îl plasați și riscul de contaminare”.

Interacțiunea cu persoane vârstnice

”Persoanele în vârstă sunt vulnerabile în fața noului coronavirus, în multe cazuri infectarea fiindu-le fatală. Este motivul pentru care trebuie protejate cu prioritate, prin evitarea contactului direct (ex: îmbrățișări) și prin menținerea distanței fizice de 1,5 metri. În cazul în care vă întâlniți cu persoane vârstnice, și nu puteți păstra distanța de siguranță, este recomandată purtarea măștii”.