19 februarie 2024

TR News

Stiri din Teleorman

zi de sarbatoare

Zi de sărbătoare națională, în luna martie. Am mai putea beneficia de încă o zi liberă!

Zi de sărbătoare națională, în luna martie. Românii ar putea beneficia, în felul acesta, de încă o zi liberă. Este vorba despre data de 27 martie, atunci când se marchează Ziua Unirii Basarabiei cu România.

Zi de sărbătoare națională la sfârșitul lui martie

Declararea zilei de 27 martie (Ziua unirii Basarabiei cu România) drept sărbătoare națională se află în fază de proiect de lege. El va ajunge în cel mai scurt timp pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților. Inițiatorul său este foarte sigur că va fi votat în unanimitate.

”Parlamentul României va declara ziua de 27 martie – Ziua Unirii Basarabiei cu România drept zi de sărbătoare națională.

Procedurile pentru adoptarea acestui proiect de lege au ajuns la final. După ce a fost adoptat în Senat, și Comisia de Cultură a Camerei Deputaților a votat astăzi (marți, 28 februarie, n.r.) în unanimitate pentru adoptarea acestei inițiative. Proiectul va ajunge pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților în cel ma scurt timp și, sunt convins, va fi votat în unanimitate”, a anunțat deputatul Eugen Tomac, inițiatorul proiectului, pe pagina sa de facebook.

Unirea Basarabiei cu România, zi de mare însemnătate istorică

Unirea Basarabiei cu România a avut loc pe data de 27 martie (pe stil vechi) 1918. A fost, în fapt, reunificarea vechii provincii româneşti Basarabia, ruptă de Moldova şi alipită de Rusia, în 1812. Basarabia a fost prima provincie care s-a unit cu România pentru a forma România Mare. Efectele Unirii au fost anulate, însă, la 28 iunie 1940, atunci când Rusia a anexat din nou Basarabia, în baza pactului secret Ribbentrop-Molotov.

Am mai putea avea o zi liberă

Conform ”tradiției” românești, zilele de sărbătoare națională coincid, în ultimii ani, și cu zile libere pentru salariați.

Anul acesta, 27 martie este într-o zi de luni, așa că ne putem aștepta ca, la sfârșitul acestei luni, să ne mai alegm cu încă un week-end prelungit.