23 octombrie 2020

TR News

Stiri din Teleorman

Porcii mistreţi au adus Pesta Porcină Africană în mai multe localităţi din Teleorman

Porcii mistreţi au adus virusul bolii Pestei Porcine Africane în judeţul Teleorman. Boala a fost confirmată oficial la mai multe exemplare de mistreţ împuşcate sau găsite moarte pe unele fonduri de vânătoare din judeţ, şi, ulterior, la exemplare de porci domestici din gospodăriile populaţiei din localităţi din zona de sud a Teleormanului.

Porcii mistreţi au adus Pesta Porcină Africană în mai multe localităţi din Teleorman

Laboratorul naţional de referinţă pentru Pesta Porcină Africană a confirmat existenţa în probele prelevate de la 2 mistreţi vânaţi pe Fondul de vânătoare din apropierea comunei Seaca. Mai mult, a fost confirmată prezenţa virusului pestei porcine și la probele prelevate de la porci domestici dintr-o gospodărie din satul Năvodari, comuna Seaca.

Și nu sunt singurele cazuri. Pe baza analizelor de laborator a fost confirmat virusul la un cadavru de porc mistreţ găsit pe Fondul de vânătoare 61 Făţana, din apropierea comunei Bujoru, precum şi la un porc mistreţ găsit mort pe raza Fondului de vânătoare 60 Suhaia.

Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (IDSA) – Laboratorul Naţional de referință pentru Pesta Porcină Africană (PPA) a confirmat prezenţa virusului acestei boli în probele prelevate de la cadavre de porci domestici crescuți în trei anexe gospodărești de pe raza județului Teleorman, una pe un fond de vânătoare de pe raza localității Suhaia și două pe raza localității Pietroşani.

Porcii vor fi sacrificați

În ultimele zile, la Pietroşani au mai fost depistate alte cinci focare de boală, cele şapte focare fiind confirmate de specialiştii sanitari veterinari. Ţinând seama de gravitatea cazurilor de Pestă Porcină Africană, în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență s-a luat decizia ca porcii din localitatea Pietroşani să fie sacrificați în cel mai scurt timp posibil, pentru limitarea riscurilor de îmbolnăvire a animalelor din zonele învecinate.

Măsura privind uciderea şi incinerarea porcilor domestici cu semen de boală din gospodăriile populaţiei din comuna Pietroşani nu a fost confirmată însă de DSVSA Teleorman.

Conform purtătorului de cuvânt al DSVSA Teleorman, Viorel Tudor, la data de 26 iunie 2019, în Teleorman au fost raportate noi cazuri de Pestă Porcină Africană în localitățile Seaca, Năsturelu și Fântânele, în cele 10 focare de boală existente în judeţ fiind afectate în total 73 de suine.

Dacă ai fost martorul unui eveniment care poate deveni o știre contactează Redacția TRnews.ro pe WhatsApp la: 0785.88.88.58 – doar text, foto și video.