18 ianuarie 2021

TR News

Stiri din Teleorman

Peste 57% dintre teleormănenii care susțin examenul auto obțin permisul

Peste jumătate dintre teleormănenii care au susținut examenul auto în acest an au reușit să promoveze.

Teleormănenii se pricep la șofat. Cel puțin aceasta este concluzia care se desprinde în urma cifrelor oferite de șeful Serviciului Permise de Conducere și Înmatriculări Auto Teleorman, comisar-șef Paul Bălăceanu. Potrivit acestuia, de la începutul acestui an, peste 3200 de teleormăneni au fost examinați de cei 5 lucrători ai serviciului pe care îl conduce. Aproximativ 57 la sută dintre ei au plecat cu permisul în buzunar.

S-au înmulțit și cereri de schimbare a permiselor străine cu cele românești. Numai în acest an, 155 de teleormăneni s-au prezentat la Serviciul Permise Auto Teleorman și au solicitat schimbarea permisului de conducere obținut într-o țară străină cu unul similar din țara noastră.

Cum se obține permisul auto?

După cursurile de conducere pe care le efectuați cu un instructor autorizat, testul decisiv este examenul auto. Acesta are două probe: una teoretică, de tip grilă și una practică, traseul.

Proba teoretică – Sala

scoala-de-soferi-2

Proba teoretică, denumită și ”sala” este prima a examenului auto. Aceasta constă într-un chestionar auto de 26 de întrebări, tip grilă, cu variante multiple de răspuns. O întrebare poate avea una, două sau toate cele 3 variantele de răspuns corecte. Pentru a promova acest examen trebuie să răspundeți corect la minimum 22 din cele 26 de întrebări.

Întrebările sunt din Codul Rutier și din Regulamentul de aplicare a Codului Rutier.  Cei care au promovat această probă urmează să susțină și traseul.

Proba practică – traseul

Această probă face diferența dintre a avea permis sau a susține din nou examenul auto. Ea dă adevărate bătăi de cap ”elevilor” și asta pentru că în dreapta nu mai este instructorul, ci un polițist. Mai mult, pentru corectitudinea examenului, în spate va sta un alt elev.

Această probă constă în parcurgerea unui traseu, ales de examinator, și efectuarea unor manevre în trafic. Dacă reușiți să-l convingeți pe domnul polițist că vă descurcați în trafic permisul este al dumneavoastră.

Dacă acesta consideră că încă nu sunteți pregătit să ieșiți singur pe străzi la volanul unei mașini nu trebuie să disperați. Repetiția este mama învățării.

După fiecare încercare nereușită, indiferent că ai picat la sala sau la traseu, trebuie să aștepți 16 zile calendaristice pentru a susține examenul din nou.