30 octombrie 2020

TR News

Stiri din Teleorman

Pesta porcină se apropie de Alexandria! Nou focar descoperit

Pesta porcină africană se extinde, în județul Teleorman. În această dimineață a fost confirmat cel de-al patrulea caz, la o gospodărie din localitatea Ștorobăneasa.

Un nou caz de pestă porcină

Cel de-al patrulea caz de pestă porcină africană a fost confirmat în această dimineață, în localitatea Ștorobăneasa, la trei porci aflați într-o gospodărie.

Din acest motiv, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Teleorman a dispus sacrificarea tuturor animalelor din gospodărie și a luat măsuri de supraveghere și de restricție, iar în acest moment are loc o anchetă epidemiologică, se arată într-o informare a DSVSA Teleorman.

Cazul de îmbolnăvire din localitatea Ștorobăneasa este al patrulea apărut în județul Teleorman, după ce pesta porcină africană a fost confirmată și la 4 porci dintr-o gospodărie din comuna Scrioaștea.

DSVSA Teleorman solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei. Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar, Direcțiilor Sanitare Veterinare județene sau autorităților locale.

Posibil un nou focar în comuna Islaz

Şi nu este singurul caz înregistrat în ultimele 24 de ore.Chiar în această dimineaţă un porc de aproximativ 200 de kilograme a fost găsit mort în comuna Islaz. Medicii au ridicat probe şi se aşteaptă rezultatele analizei.

Pesta porcină nu afectează omul

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100 la sută pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament. Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală – raportare, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor.

Potrivit autorităţilor veterinare, pesta porcină africană nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social şi din punct de vedere economic.