29 noiembrie 2021

TR News

Stiri din Teleorman

donarea de sânge

Parcare gratuită în Alexandria pentru donatorii de sânge

Donatorii de sânge din Alexandria vor beneficia de parcare gratuită. Decizia a fost luată de consilierii locali și vine în contextul în care numărul donatorilor de sânge a scăzut considerabil din cauza pandemiei de coronavirus.

Este criză de sânge în spitalele din țară, dar și în Teleorman. În contextul pandemiei de coronavirus, la centrul de transfuzii din Alexandria bate vântul. Doar doi-trei donatori pe zi. În aceste condiții hematologii nu reuşesc să facă rezerve. Și cum un accident urmat de hemoragie puternică poate însemna moartea pentru un pacient care ajunge într-un spital din Teleorman și nu are sânge, medicii îi îndeamnă pe teleormăneni să doneze. Și nu sunt singurii. Consilierii locali din reședința județului au avut ideea de a oferi 3 luni de parcare gratuită tuturor șoferilor care aleg să doneze sânge.

Donează sânge și parchează gratuit

Metoda este simplă și ar putea duce la salvarea de vieți omenești. Donatorul trebuie să facă o copie a carnetului de donator, a cărții de identitate și a talonului autoturismului pe care îl folosește și să le trimită prin mail sau să le lase personl la punctele de lucru ale admistratorului.

Pe lângă parcarea gratuită, donatorii mai beneficiază de analize gratuite, tichete de masă şi sunt scutiţi de la serviciu în ziua donării.

Donarea de sânge trebuie să fie un proces sigur atât pentru donator, cât și pentru primitor, de aceea persoană care donează trebuie să fie sănătoasă și să îndeplinească mai multe condiții. Să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 65 ani, greutatea între 50 și 100 kg la femei și 60 – 100 kg la bărbați. De asemenea donatorul nu trebuie să fi suferit în ultimele luni intervenții stomatologice sau chirurgicale și să nu aibă boli precum hepatita (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloza, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, miopie peste (-) 6 dioptrii. Femeile să nu fie însărcinate sau în perioada de lăuzie și nici în perioada menstruală.

Înainte de donare, se recomandă consumarea unei căni cu ceai sau cafea, un mic dejun normal (legume, fructe, fără multe proteine și grăsimi). Nu se fumează înainte și după donare cu o oră.

În urma donării, sângele donatorului este împrospătat, imunitatea organismului crește, iar riscurile de paralizie și de accident vascular se reduc cu aproximativ 30 la sută.