26 octombrie 2020

TR News

Stiri din Teleorman

Pâinea de Licuriciu, sau pâinea Prezna, simbol național

Pâinea de Licuriciu va deveni, în curând, simbol național, datorită unor tineri studenți cu dragoste de țară și cu inițiativă.

Șase studenți la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București au proiect inedit. Tinerii, dintre care doi sunt teleormăneni, vor să promoveze un produs tradițional românesc. Și au ales pâinea de Licuriciu, sau pâinea ”Prezna”.

”Pâinea de Licuriciu este un produs tradițional românesc din micuțul sat Licuriciu, așezat în lina câmpie teleormăneană și înconjurat în vremuri de mult apuse de vestita ″pădure nebună’’ (Deliorman), ce îngrozea dușmanii în vremurile de grele încercări pentru neamul românesc.
Noi suntem o echipă de studenți de la Facultatea de Management, Inginerie Economică în Agricultură și Dezvoltare Rurală din cadrul USAMV București, care ne-am propus să readucem în atenția contemporanilor acest produs tradițional cu un autentic gust românesc împletit cu nuanțe bulgărești”, spun inițiatorii proiectului, pe pagina de facebook.

painea de licuriciu

Pâinea de Licuriciu, produsul de bază al străbunicilor

Tradițiile vechi românești sunt înviate, în 2016. Prin intermediul lor, reușim să ne cunoaștem rădăcinile. Aflăm exact cum trăiau străbunicii noștri și reușim, chiar și pentru câteva minute, să facem un salt înapoi în timp. Într-un timp în care viața era mai simplă și oamenii, mai senini și mai curați.

Prin intermediul pâinii de Licuriciu, sau pâinii ”Prezna”, șase tineri români ne așează, mai ales de Ziua Națională, la masa străbunicii.

Pâinea prezna, sau pâinea de Licuriciu, este o pâine nedospită, cunoscută locuitorilor din Licuriciu. Se prepară din făină, sare, drojdie și apă. Se coace în cuptorul cu lemne, bine încins.

Străbunicii o mâncau în post, după apusul soarelui. Beau și apă din fântână. Dar doar până la răsăritul soarelui. La fel făceau și miercurile și vinerile de peste an.

Rețeta pâinii de Licuriciu, primită de la o localnică

painea de licuriciu

Pentru a afla exact cum se prepară pâinea de Licuriciu, tinerii studenți au mers direct la ”sursă”. Tanti Tanța, o localnică din Licuriciu, le-a arătat inițiatorilor proiectului întregul proces de realizare.

Studenții vor promova, mai departe produsul tradițional.

”Noi creăm un brand (fictiv deocamdată, adică nu deschidem o afacere, doar învățăm cum se face). Filmăm o reclamă, avem niște vedete care ne promovează produsul, creăm un logo produsului etc.”, ne-au explicat inițiatorii proiectului.

De Ziua Națională a României suntem, parcă, mai mândri ca niciodată de tradițiile și cultura moștenită de la străbunicii noștri. Iar motivele de mândrie cresc atunci când știm că încă există oameni care și-au făcut un scop de a le duce mai departe.