22 martie 2024

TR News

Stiri din Teleorman

Nu vă grăbiți să vă înlocuiți cauciucurile

Nu vă grăbiți să vă înlocuiți cauciucurile

Nu vă grăbiți să vă înlocuiți cauciucurile! Dotarea autovehiculelor cu anvelope de iarnă nu depinde de un anumit interval de timp, ci de condiţiile meteorologice.

Dacă drumul pe care urmează să vă deplasați cu autoturismul este acoperit cu zăpadă sunteți obligați să vă montați cauciucurile de iarnă. Această prevedere a legii trebuie să o cunoască toți șoferii. Odată cu răcirea vremii și vulcanizările au fost luate cu asalt. Șoferii se grăbesc să înlocuiască anvelopele de vară cu cele de iarnă. Majoritatea vor să facă acest lucru până pe data de 1 noiembrie pentru a nu fi AMENDAȚI. Nimic mai neadevărat!

Potrivit Legii, obligativitatea dotării autovehiculelor cu anvelope de iarnă nu depinde de un anumit interval de timp, ci de condiţiile meteorologice. Pe scurt, anvelopele de iarnă sunt obligatorii atunci când se circulă pe un drum acoperit de zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de perioada calendaristică.

Cu toate acestea, șoferii cu mai multă experienţă spun că anvelopele de iarnă trebuie montate încă de când temperaturile scad sub 5-7 grade, maşina având astfel o mai bună aderenţă.

Pentru a fi acceptate ca anvelope de iarnă, acestea trebuie să fie inscripţionate cu unul dintre simbolurile: ” MS”,” M+S”,” M.S.”sau ” M&S”.

La ce să fii atent când cumperi cauciucuri de iarnă

Pentru o mai bună aderenţă pe suprafaţe alunecoase, specialiştii recomandă montarea de anvelope noi. Acolo unde nu este posibil acest lucru, anvelopele second-hand trebuie să îndeplinească anumite condiţii.

În primul rând la data fabricaţiei. Data la care a fost fabricat cauciucul pe care doreşti să-l cumperi este scrisă sub formă de număr, pe peretele lateral al fiecărei anvelope. Atenţie: tot setul sau toate anvelopele pe care le pui pe maşină trebuie să fie fabricate într-un interval de maximum un an de zile. Caută pe cauciuc literele DOT. Lângă ele vei găsi un număr format din 4 cifre. Primele două arată săptămâna din an, iar celelalte două arată anul fabricaţiei. Iată mai jos exemplul: DOT 1015 înseamnă săptămâna 10 din anul 2015. Nu cumpăra niciodată anvelope de iarnă mai vechi de 5 ani! Teoretic, dacă anvelopele sunt depozitate corect, poţi rula cu ele şi 10 ani.

Profilul anvelopei

Un profil decent este cam de 7-8 mm la o anvelopă second-hand. Asta pentru că atunci când era nouă avea 9-10 mm în „carne“. Dacă are sub 7 mm, este încă bine, dar vor mai ţine doar un sezon. Dacă sunt sub 5 mm în carne, nu mai sunt bune de nimic. Verifică şi starea exterioară a anvelopei. Dacă ajungi să le vezi faţă în faţă, uită-te să nu fie crăpături mici, gâlme tăieturi sau alte urme de reparaţii.

Şi starea interioară este un amănunt important, la care puţină lume se uită. De obicei, la interior, şi o anvelopă veche pare nouă. dar nu trebuie să te uiţi la asta, ci la diferite urme de reparaţii: petice sau dopuri. Tot pe interior vezi şi dacă sunt cuie sau diferite obiecte ce au pătruns cauciucul. Uită-te atent, poţi chiar să dai şi cu mână pe pereţii laterali interiori, să vezi dacă observi ceva necurat. La ce să fii atent când cumperi cauciucuri de iarnă.

Băgăm monedă în mijlocul anvelopei, într-un şanţ, ţinând linia de pe monedă verticală. Dacă linia de pe ban rămâne în afara şanţului, atunci anvelopa este uzată. Dacă linia monedei este la limită sau intră în profil, anvelopa este încă bună, adică are mai mult de 6 mm în carne.