15 aprilie 2021

TR News

Stiri din Teleorman

Vaccinurile pentru populație vor sosi și în Teleorman

Ne vaccinăm sau nu împotriva rujeolei?

Este oficial! România se confruntă cu o epidemie de rujeolă. Ministerul Sănătății a confirmat existența unei epidemii la nivel național în urma numărului alarmant de cazuri de rujeolă înregistrate. Îngrijorător este însă că în urma îmbolnăvirii cu acest virus au fost semnalate 3 cazuri de deces. Copiii decedați aveau vârste foarte fragede de până în 12 luni.

Autoritățile sunt alarmate de înmulțirea cazurilor de îmbolnăvire, până în acest moment fiind înregistrate 675 de cazuri. Diferența față de anul 2015 când au existat doar 7 cazuri de rujeola și nici un deces este absolut dramatică.

Dar care este cauza acestei răspândiri a virusului pe teritoriul țării noastre?

Autoritățile motivează că de vină pentru această situație ar fi campaniile anti-vaccinare tot mai exacerbate. Nevaccinarea copiilor cu vârste mai mari a dus la răspândirea virusului și în rândul bebelușilor.

Rujeola este o boală contagioasă care se transmite pe cale virală. De regulă, debutează brusc. Vorbim despre o perioadă de incubație de 7-18 zile. Simptomele caracteristice infectării sunt febra (aceasta putând să ajungă până la 39 de grade Celsius) și erupțiile care apar după câteva zile. Din nefericire ne putem confrunta și cu altfel de manifestări. Pacientul poate dezvolta complicații cum ar fi convulsiile, otita sau chiar meningita. Din această cauză rujeola este foarte periculoasă mai ales în cazul bebelușilor.

Paradoxul de care autoritățile se lovesc în această situație este raportul dintre numărul mare de îmbolnăviri și capacitatea de vaccinare. Într-un comunicat de presă, reprezentanții Ministerului Sănătății declară: “În România, în ultimii doi ani, nu au existat probleme majore la aprovizionarea cu vaccinul ROR. Cele 3 cazuri de deces au survenit la copii sub vârsta de 1 an, adică sub vârsta la care se efectuează vaccinarea împotriva rujeolei. Acești copii au murit inutil și fără sens!”

Ce este vaccinul ROR și de ce există atâtea reacții împotriva acestuia?

Vaccinul ROR este o combinație care protejează împotriva oreionului, rujeolei și a rubeolei. Acesta acționează în așa fel încât organismul persoanei vaccinate capătă capacitatea de a recunoaște virusul și de a crește imunitatea împotriva acestuia.

Prima doză a acestui vaccin se administrează de regulă între 12 și 15 luni, urmând ca cea de-a doua doză să fie administrată în jurul vârstei de 7 ani. Există însă și posibilitatea administrării celei de-a doua doze la 3 trei luni după prima.

În România există o mare diferență de opinie și atitudine în ceea ce privește vaccinarea copiiilor. Deși parte a programului național de vaccinare obligatorie, acțiunea a fost contestată de un număr mare de părinți. Aceștia susțin ideea conform căreia organismul copilului poate dezvolta o imunitate care să lupte împotriva îmbolnăvirilor și în lipsa vaccinării. Pe de altă parte, temerile părinților sunt relaționate și cu posibilitatea ca vaccinul ROR să declanșeze boli grave cum ar fi autismul. Anumite studii au demonstrat o legătură între vaccinarea cu ROR și acest sindrom. Ulterior investigațiile au demontat toate aceste supoziții.

Cu toate acestea, multă vreme a existat temerea că una dintre substanțele componente ale vaccinului, thimerosalul ar putea fi cauza declanșării autismului. Ca urmare a acestei posibilități, thimerosalul a fost exclus din procesul de fabricare de majoritatea producătorilor de produse farmaceutice.

Controversa vaccinărilor continuă însă. Există păreri pro și contra, cum de asemenea există și posibilitatea de a refuza vaccinarea copiilor. Toate acestea nu pot șterge însă statisticile terifiante conform cărora în 23 de județe din România cazurile de rujeolă se înmulțesc de la o zi la alta.

Alegerea ne aparține!