14 mai 2021

TR News

Stiri din Teleorman

Spitalul Județean de Urgență din Alexandria va avea două computere tomograf

Medic din Alexandria ridicat de polițiștii de la Direcția Anticorupție

Medicul Virgil Roșoiu a fost luat pe sus de polițiștii de la Direcția Anticorupție Teleorman. Acesta este suspect că ar fi primit bani de la un pacient care, ulterior, ar fi făcut un denunț!

Anchetat pentru luare de mită

Virgil Roșoiu, medic la Spitalul Județean de Urgență din Alexandria, a fost primit ”vizita” polițiștilor de la Direcția Anticorupție Teleorman. Ofițerii au percheziționat biroul medicului , apoi au luat la verificat și domiciliul acestuia.

Toate problemele au apărut după ce unul dintre pacienți ar fi făcut un denunț. Se pare că medicul este suspecat că ar fi primit bani de la un pacient.

Alexăndrenii dau șpagă la medic

Și nu este nimic de mirare dacă stăm să ne gândim la sondajul realizat de Primăria Alexandria în urmă cu 3 ani. Potrivit sondajului, peste 10 la sută dintre alexăndrenii care au apelat la serviciile medicale au fost nevoiţi să dea şpagă medicilor sau asistentelor.

Chirurgia generală se află pe prima poziţie atunci când vine vorba de recompense financiare acordate de către pacienţi. Dar, în cazul unei operaţii, nu doar chirurgul este acela care primeşte şpagă. Şi anestezistul primeşte de la pacienţi ”atenţii” în bani.

Pedepse cu închisoarea pentru cei care iau șpagă

Trebuie să ştiţi că luarea şi darea de mită sunt infracţiuni penale care se pedepsesc cu închisoarea.

Luarea de mită este fapta celui care pretinde ori primeşte bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori acceptă promisiunea unor astfel de foloase sau nu o respinge, în scopul de a îndeplini, a nu îndeplini ori a întârzia îndeplinirea unui act privitor la îndatoririle sale de serviciu sau în scopul de a face un act contrar acestor îndatoriri.

Și ei care dau șpagă pot ajunge după gratii

Darea de mită se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Fapta prevăzută în alineatul precedent nu constituie infracţiune atunci când mituitorul a fost constrâns prin orice mijloace de către cel care a luat mită. Mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă autorităţii fapta mai înainte ca organul de urmărire să fi fost sesizat pentru acea infracţiune.

”Atenția” se confiscă

De asemenea şi primirea de foloase necuvenite se pedepseşte cu închisoarea. Potrivit Codului Penal, primirea de foloase necuvenite este definită drept primirea de către un funcţionar, direct sau indirect, de bani ori alte foloase, după ce a îndeplinit un act, în virtutea funcţiei sale şi la care era obligat în temeiul acesteia.

Aceasta este infracţiunea prin care se sancţionează aşa numitele “atenţii”: cadouri, sacoşe cu diverse produse, plicuri cu bani strecurate printre foi etc. Aceasta infracţiune se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Banii, valorile sau orice alte bunuri primite se confiscă, iar dacă acestea nu se găsesc, condamnatul este obligat la plata echivalentului lor în bani.