Autoturismele care intră în judeţul Teleorman sunt verificate împotriva pestei porcine

Peste porcină pune pe jar autorităţile din judeţul Teleorman. Pentru că ultimul focar a fost descoperit la graniţa judeţului Teleorman, mai exact în localitatea Clinceni, autorităţile s-au mobilizat. Aşa se face că toate autoturismele care intră în judeţul nostru sunt verificate pentru a evita pătrunderea virusului în Teleorman.

Autoritățile teleormănene au intensificat măsurile pentru împiedicarea răspândirii virusului de pestă porcină africană în județul Teleorman, ca urmare a faptului că în județul Giurgiu a fost confirmat un alt focar de pestă porcină africană. Ultimul focar confirmat este chiar la graniţa de judeţului Teleorman. S-a Luat măsura verificării tuturor autoturismelor pentru a împiedica aducerea virusului din judeţele învecinate.

Pesta porcină

Pesta Porcină Africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Virusul acestei boli nu se transmite la om şi nu afectează omul.

Pentru această boală nu există nici vaccin, nici tratament. Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală – raportare, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor.

Sacrificare în masă

Practic, dacă apare un singur ca de îmbolnăvire într-o fermă sau într-o localitate, toţi porcii din respectiva localitate sau fermă trebuie ucişi şi incineraţi.

Pentru a proteja porcii, medicii veterinari ne recomandă să nu intrăm în adăposturile unde aceştia trăiesc, cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă. Este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *