19 februarie 2024

TR News

Stiri din Teleorman

“Investește în tine”, program pentru studii și specializare profesională

Peste 8 milioane de români pot fi beneficiari ai Programului guvernamental “Investește în tine”. Deputații au votat Ordonanţa de urgență a Guvernului nr. 50/2018 privind implementarea Programului guvernamental „Investește în tine”. Proiectul de lege prevede garantarea unui credit în valoare maximă de 40.000 lei, în proporție de 80% de către stat, exceptând dobânzile, comisioanele și spezele bancare. Dobânda și cheltuielile privind comisioanele de analiză și de gestiune a garanțiilor vor fi suportate din bugetul de stat, prin bugetul Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză.

“Investește în tine”, program pentru studii și specializare profesională

Cei care doresc să acceseze acest program pot obține bani, printre altele, pentru studii și specializare profesională. Creditul acordat poate fi suplimentat cu până la 20.000 lei, dacă beneficiarul se angajează sau este angajat pe perioada derulării creditului.

”Beneficiarii programului sunt tineri cu vârsta cuprinsă între 16 ani și 26 ani, care sunt în perioada studiilor, precum și persoane cu vârsta între 26 și 55 ani, dacă acestea sunt cuprinse în sistemul de învățământ sau efectuează cursuri de reconversie și/sau specializare profesională.
Cheltuieli eligibile pentru sunt plata cărților, rechizitelor, cursurilor, revistelor de specialitate; pentru plata creșelor, grădinițelor, școlilor particulare; pentru plata cursurilor de specializare/calificare; pentru plata cursurilor de pregătire profesională; pentru taxe de studii, inclusiv master, doctorat, MBA”, spune deputatul Violeta Răduț, unul dintre cei care au adoptat proiectul.

Banii pot fi folosiți și pentru locuință

De asemenea, banii pot fi folosiți și pentru plata chiriei, a cheltuielilor de întreținere și a utilităților; pentru plata locurilor de cazare în căminele studențești; pentru o parte din cheltuielile pentru construcția sau achiziția unei locuințe; pentru cheltuielile pentru modernizarea sau renovarea unei locuințe; pentru costul medicamentelor, analizelor, produselor de protezare/ortezare, serviciilor dentare și al intervențiilor chirurgicale; pentru achiziționarea de calculatoare, laptopuri, imprimante, softuri de specialitate; pentru abonamente sau bilete culturale: cinema, teatru, operă, bibliotecă, muzee; pentru costul publicării cărților sau al studiilor de specialitate; pentru achiziția de articole sportive, instrumente muzicale și alte echipamente necesare pregătirii profesionale în învățământul de specialitate (tehnic și de artă); pentru taxa de participare la manifestări științifice și concursuri sau pentru cheltuielile de transport pentru deplasări la manifestări știinţifice și concursuri.