Învățământul „gratuit” bagă adânc mâna în buzunarul părinților

Începutul de an școlar este un eveniment important nu doar pentru elevi, ci și pentru părinți. Dacă cei mici își fac planuri legate de reîntâlnirea cu ceilalți colegi și cu dascălii, părinții încep să-și calculeze bugetul familiei în funcție de cerințele de la școală.

Învățământul „gratuit”și nu prea

Cât de ”gratuit” este învățământul gratuit? Deși Legea educației stabilește clar că ”statul asigură finanțarea de bază pentru toți preșcolarii și elevii”, începutul de an școlar este o corvoadă pentru părinții care trebuie să scoată din portofel sume importante pentru ca cei mici să poată merge la școală.

De la uniforme și rechizite până la ”fondul școlii” și ”fondul clasei” și chiar manuale, toate intră în responsabilitatea părinților. În plus, cei din mediul rural, care au ales să-și trimită copiii la școli mai bune, în oraș, trebuie să se ocupe și de situația locativă a copilului ori să le asigure naveta zilnică de acasă la școală și retur.

Și chiriașii profită de pe urma începutului de an școlar

Începutul școlii devine, astfel, foarte profitabil pentru proprietarii de apartamente sau garsoniere, care încep, în această perioadă, ”vânătoarea” de chiriași. De câștigat vor avea și firmele de transport persoane, care își vor crește numărul călătorilor, odată cu debutul anului școlar.

Fiecare părinte își dorește ca școala în care învață copilul său să fie cea mai bună. Și cum cele mai de succes unități de învățământ sunt în marile orașe, părinții din provincie se mai confruntă cu o problemă și, implicit, trebuie să mai facă față unei cheltuieli – transportul copiilor la școală și înapoi acasă.

O alternativă ar fi găsirea unei gazde în oraș. Internetul este plin, zilele acestea, de oferte ale proprietarilor care își pun la dispoziția elevilor întreaga casă sau o parte din aceasta. Costul unei chirii se ridică, în Teleorman, la aproximativ 600 – 900 de lei.

Făcând un calcul simplu, începutul de an școlar, excluzând gazda sau naveta, îi costă pe părinți peste 500 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *