27 noiembrie 2020

TR News

Stiri din Teleorman

Inițiative legislative pentru debirocratizare și transparență în instituțiile publice

Mai multe inițiative legislative care reglementează debirocratizarea în instituțiile publice au fost depuse în Parlament. Printre semnatarii acestora se numără și deputatul teleormănean Violeta Răduț.

Încet, dar sigur scăpăm de birocrație și hârtii. ”Debirocratizarea și transparentizarea în instituțiile publice din România sunt procese așteptate și dorite de mult timp, atât de mediul de afaceri, cât și de cetățeni. Tocmai de aceea, împreună cu mai mulți colegi parlamentari, am depus un pachet de inițiative legislative care vizează atingerea acestor obiective, spune deputatul.

Depunerea capitalului social la înființarea firmei va fi eliminată

Pachetul de inițiative legislative ajută atât ONG-urile cât și mediul de afaceri ori instituțiile de stat. Debirocratizarea ONG-urilor, de exemplu, se va face, potrivit inițiativelor parlamentarilor, prin eliminarea declarației de beneficiar real. Prin eliminarea declarațiilor intermediare se obține debirocratizarea contabilității microîntreprinderilor.

Legea societăților comerciale va fi debirocratizată prin eliminarea pragului minim de 200 RON pentru capitalul social, vărsarea sa înaintea înregistrării și prezentarea foii de vărsământ în procedura de înregistrare.

Plata impozitului pe imobilele cu destinație mixtă va fi debirocratizată prin simplificarea calculului impozitului.

Declarația de “adaos comercial” va fi, de asemenea, eliminată.

Monitorul Oficial, gratuit pentru utilizatori

De asemenea, formatul electronic al Monitorul Oficial va fi pus la dispoziția utilizatorilor în mod gratuit și liber, permanent.

Transparența în instituțiile de stat va fi asigurată prin crearea unui registru pe site-ul fiecărei unități publice cu fiecare cerere conform Legii 544 privind liberul acces la informațiile publice, precum și cu răspunsurile aferente.

Pachetul de inițiative legislative a fost depus la Senat și se află, acum, în dezbatere publică.