19 septembrie 2021

TR News

Stiri din Teleorman

Începerea anului școlar, mană cerească pentru proprietarii de apartamente

Afacerea cu imobiliare continuă să prospere, în Teleorman. Cine are o cameră în plus pentru care poate obține niște bani, o închiriază, de preferat unor eleve.

Site-urile de anunțuri imobiliare s-au umplut, de la începutul lunii septembrie, cu oferte care mai de care mai atractive pentru elevii din provincie care merg la școală în Alexandria sau în celelalte orașe teleormanene.

Majoritatea celor care închiriază exclusiv elevilor sunt proprietari de apartamente cu mai multe camere care, pentru câteva sute de lei în plus pe lună, sunt dispuși să împartă traiul zilnic cu niște necunoscuți. În contravaloarea chiriei intră, pentru cei care aleg să locuiască cu gazda sub același acoperiș, și plata utilităților (electricitate, gaze, internet, cablu etc.).

Surprinzător sau nu, proprietarii care își pun casele și intimitatea la dispoziția elevilor caută, în special fete. Prețul unui ”loc” într-un astfel de apartament variază între 175 și aproape 400 de lei, în funcție de zonă și de condiții. Evident, locuințele din Alexandria sunt mai scumpe decât cele din celelalte orașe.

350 lei camera

”Închiriez 2 camere în apartament de 3 pe strada Ion Creangă vis a vis de liceul Pedagogic, situat la etajul 2. Este decomandat și dotat cu centrala, mașină de spălat, aragaz, frigider, internet, cuptor cu microunde etc. Prețul unei camere este de 350 lei sau 700 ambele”, spune un anunț postat pe un site de imobiliare.

”Ofer o cameră mobilată, decomandată, cu acces la bucătărie și baie dintr-un apartament cu 3 camere din zona BAIUL unor fete (eleve). În preț – 350 lei /persoană sunt incluse toate cheltuielile (intenet, cablu, intretinere etc)”, spune un alt anunț.

Locuitul în aceeași casă cu gazda reprezintă un important avantaj pentru părinții oaspetelui, în principal, pentru că au garanția că adolescentul este mai tot timpul supravegheat de un adult. În plus, prin închirierea propriului spațiu de locuit, gazda nu doar că își rotunjește veniturile, ci își și asigură, lunar, acoperirea cheltuielilor cu utilitățile.

Din păcate, însă, nici un proprietar nu declară la stat sumele obținute din închiriere și nici nu încheie vreun contract cu chiriașii, așa că cei din urmă sunt, practic, la dispoziția gazdei.
Alternativa gazdei este, pentru elevii din provincie care nu vor sau nu pot face naveta la școală, închirierea unei garsoniere sau a unui apartament. Prețurile acestora variază, pe site-urile imobiliare, între 100 de euro pentru o garsonieră și 250 de euro pentru un apartament cu două camere.