13 aprilie 2024

TR News

Stiri din Teleorman

”Hackerii” au fost eliberați

Mult zgomot pentru nimic. Magistratii teleormăneni au decis ca cei 16 teleormăneni luați cu mascații din case în urmă cu 2 zile să fie puși în libertate pentru că nu reprezintă pericol.

19 “hackeri” din Teleorman și București au fost vizitați de mascaţi, miercuri, în urma unei noi operaţiuni declanşate de ofițerii de la Crimă Organizată şi procurorii DIICOT Teleorman. 16 dintre aceștia au fost conduși la sediul poliției pentru audieri. Ei erau suspectați că organizau licitaţii false pe internet. Procurorii n-au reușit să strângă suficiente probe pe numele acestora și au fost eliberați. Potrivit rechizitoriului prejudiciul este de peste 1 milion de dolari.

Cum se ”produc” banii?

De ani de zile escrocii teleormăneni oferă spre vânzare mai ales autoturisme, bărci cu motor, motociclete, dar şi aparatură electronică, toate, evident, sub preţul pieţii. Asta pentru a-i atrage mai uşor în capcană pe eventualii clienţi.

După ce obiectul este scos la licitaţie, urmează o negociere de câteva ore pe mail între infractor şi cel care a câştigat licitaţia. Pentru a-i câştiga încrederea, autorul fraudelor se oferea să plătească taxele („shiping-ul”) şi îl momea cu diverse discounturi. Cumpărătorului i se cere să plătească o sumă de bani drept avans. După ce banii erau viraţi prin servicii de transfer rapid sau cont bancar, infractorul dispărea. Sumele furate variază între 1000 şi zeci de mii de euro.

Nu autorul încasează banii, ci anumiţi complici. Aceştia se numesc “săgeţi” şi percep un comision din banii transferaţi pe numele lui. O săgeată nu se foloseşte de foarte multe ori pentru ca poliţia să nu îi ia urma. Ei sunt cei mai tineri membri ai grupului şi de cele mai multe ori provin din medii sărace.

La polul opus sunt “licitatorii” şi liderii de grup care provin din familii înstărite care le pot facilita, cu influenţa şi banii pe care îi au, pedepse mai mici în cazul în care ar fi prinşi.

După dau câteva ţepe, aceştia încep să arunce cu banii în stânga şi-n dreapta pe maşini, cazinouri şi haine. Din păcate pentru ei, banii făcuţi peste noapte atrag şi invidia celor din jur care imediat încep să-şi pună întrebări, iar zvonul că se ocupă cu „furăciuni pe net” se răspândeşte rapid. Deşi oamenii legi îi cunosc pe mulţi dintre aceştia „pianişti”, dovezile sunt insuficiente pentru a-i lega. Așa cum s-a întâmplat și în ultimul caz.