11 decembrie 2023

TR News

Stiri din Teleorman

gripă aviară

Focar de gripă aviară în Teleorman! 160 de păsări au murit

Un focar de gripă aviară a fost detectat în gospodăria unui locuitor din comuna Țigănești. Teleormăneanul a raportat nu mai puțin de 160 de păsări moarte.

Autoritățile județene au prelevat probe și au confirmat faptul că este vorba despre virusul H5N1. Cazul a ajuns în atenția reprezentanților Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor. Aceștia monitorizează în prezent două focare, unul în Polonia unde au murit 80 de păsări și pe cel din Teleorman.

Virusul H5N1 provoacă o boală respiratorie severă și este foarte contagios în rândul păsărilor. În majoritatea cazurilor, gripa aviară H5N1 evoluează rapid către o boală gravă, cu rate ridicate de mortalitate.

Este important de menționat că gripa aviară H5N1, deși periculoasă pentru păsări, nu se transmite ușor la om. Cu toate acestea, cazurile de infectare la oameni au fost înregistrate, în general, în legătură cu contactul apropiat cu păsări infectate sau medii contaminate. Rata de mortalitate la oameni în urma infecției cu H5N1 este extrem de ridicată, atingând aproximativ 60%.

Simptomele la oameni pot include febră înaltă, oboseală, tuse, dureri de gât, dureri musculare și alte simptome respiratorii. Boala poate progresa rapid către stadii grave, cum ar fi dificultăți în respirație, pneumonie și alte complicații.

Autoritățile din Teleorman iau măsuri stricte pentru a controla răspândirea virusului și au implementat restricții asupra mișcării păsărilor și au intensificat măsurile de igienă. Este important ca locuitorii să fie vigilenți și să evite contactul cu păsări bolnave sau moarte.

De asemenea, în lupta împotriva gripei aviare, au fost dezvoltate vaccinuri candidate, dar acestea nu sunt încă disponibile pe scară largă. Vaccinarea antigripală sezonieră nu oferă protecție împotriva H5N1.