Temperaturile extrem de scăzute înregistrate în această perioadă pot provoca grave probleme de sănătate persoanelor vârstnice, copiilor, dar și celor care suferă de afecțiuni cardiace sau respiratorii.
CITEȘTE și VACANȚA S-A TERMINAT. ELEVII TELEORMĂNENI REVIN LA ȘCOALĂ
Evitați deplasările în aer liber timp îndelungat
Medicii recomandă să evităm deplasărilor în aer liber timp îndelungat, expunerea la frig fără îmbrăcăminte corespunzătoare, dar și spațiilor aglomerate.
Cea mai mare parte din căldura corpului se pierde la nivelul capului și al membrelor. Pentru a menține o temperatură constant a corpului nu ar trebui să ieșim din casă fără căciulă, mănuși groase și încălțări potrivite. Îmbrăcămintea de iarnă presupune mai multe straturi de haine, iar cele de la suprafață vor fi obligatoriu impermeabile.
Citește și COD GALBEN DE NINSORI ȘI VISCOL PENTRU JUDEȚUL TELEORMAN
Plimbarea prin zăpadă nu trebuie să dureze mai mult de 30 de minute
Pentru a evita îmbolnăvirile este recomandat să nu stăm afară mai mult de 30-40 de minute în cazul adulților și 20-30 de minute în cazul copiilor.
Alimentația ne poate veni în ajutor în lupta cu gerul
Deși sunt tradiționale în cultura noastră, țuiculița și slăninuța ne pot face un rău considerabil în această perioadă. Alcoolul va genera vasodilatația capilarelor, iar căldura corpului va fi împinsă către extremități: cap, mâini și picioare, exact zonele prin care se pierde căldura corporal. Consumul de băuturi alcoolice ne va oferi o falsă senzație de căldură.
Pentru a ne apăra de efectele negative ale frigului trebuie să adăugăm în dieta noastră zilnică fructe, legume, cât mai multe supe și ciorbe, alimente bogate în protein, dar sărace în grasimi.
În perioadele geroase este recomandat să consumăm din plin nuci și oleaginoase, brocolli, conopidă, gogoșari și sfeclă roșie. Toate acestea aduc un aport esențial de vitamine care sporesc rezistența în fața bolilor de sezon.
citește și STAREA DRUMURILOR DIN TELEORMAN. DJ 612 RĂDOIEȘTI – CĂLINEȘTI ÎNCHIS CIRCULAȚIEI RUTIERE
Fumătorii și diabeticii trebuie să evite plimbările pe timpul gerului
Fumătorii și diabeticii sunt supuși unui risc crescut de îmbolnăvire pe timp de ger. Aceștia sunt cei mai predispuși degerăturilor și problemelor cardiovasculare. De aceea, pe lângă evitarea expunerii prelungite la frig, este recomandată și o hidratare corespunzătoare a organismului.
Medicii ne mai sfătuiesc să nu recurgem la automedicație
Pe lângă virozele respiratorii frecvent întâlnite în această perioadă, ne mai putem confrunta cu degerături, hipotermii sau diferite probleme psihice, precum pierderile de memorie, amețelile sau dificultățile de vorbire. În oricare dintre aceste cazuri trebuie să ne prezentăm la medic și să evităm să luăm pastile ”după ureche„.
Mai multe știri
Alexandria express – o călătorie plină de provocări și enigme
Adrenalină și pasiune la PARADA MOTO din Alexandria
Copiii lui Adrian Păunescu, prezenți la Zilele Municipiului Alexandria