Odată cu venirea sezonului rece se înmulțesc și cozile în farmacii. Din nefericire românii s-au obișnuit să se trateze din proprie inițiativă sau „după ureche”, fără să apeleze mai întâi la sfaturile unui medic.
Necesitatea unei vizite la cabinetul medical este dată în mod evident de lipsa cunoștințelor în domeniu și de confuzia, atât de des întâlnită, pe care cei mai mulți dintre noi o facem între banală răceală și simptomele gripale.
Debutul unei răceli este de cele mai multe ori asemănător cu cel al unei gripe. Atunci când suntem răciți experimentăm dureri în zona gâtului și a pieptului sau dificultate la înghițire, usturimi la nivelul ochilor, strănut frecvent și senzație de nas înfundat sau tuse ușoară.
Toate aceste simptome dispar însă după cel mult 3 zile, nefiind necesar un tratament cu antibiotice. Este însă recomandată administrarea unor antispastice și a antitermicelor deși în caz de răceală temperatura corpului nu ar trebui să depășească valoarea de 38 de grade Celsius.
Leacuri băbești
Să nu uităm nici de tratamentul naturist sau de „leacurile băbești”! Infuziile din floare de soc ameliorează disconfortul caracteristic răcelilor, aducând o îmbunătățire a stării generale a organismului datorită efectului sudoripar. Ceaiurile de tei sau de mușețel relaxează căile respiratorii și facilitează expectorarea.
Tradiționala supă de pui chiar poate face minuni. Organismul are parte de o hidratare optima, iar vaporii calzi ajută în cazul nasului înfundat. Uleiul de mentă este la rândul lui eficient. Un ușor masaj al tâmplelor doar cu câteva picături din acest ulei ne poate ajuta să scăpăm de durerile de cap și vom putea să respirăm mult mai ușor.
Soluțiile pe bază de sare de mare ne sunt aliați de nădejde pentru fluidizarea mucusului și eliminarea acestuia.
Iar dacă vrem să fim „ca noi” și să ne „punem pe picioare” rapid, leacurile bunicii ne vor fi de mare folos. Gargara cu sare și o baie fierbinte a picioarelor înainte de culcare vor îndepărta răceala și ne vom recăpăta starea de bine.
Simptomele gripei
Dacă pe lângă toate aceste simptome apar stări de vomă, de oboseală accentuată, dureri musculare la nivelul întregului corp, amețeli, crampe gastro-intestinale și febră mai mare de 39 de grade Celsius, primul lucru pe care ar trebui să îl facem este să mergem la medic. Acestea sunt semnale clare că nu ne confruntăm cu o simplă răceală și că avem nevoie de o medicație potrivită.
Gripa este provocată de regulă de un virus foarte puternic, fiind o infecție virală cu o răspândire extrem de rapidă și cu manifestări care pot deveni periculoase în funcție de fiecare organism în parte.
De aceea, în nici un caz nu ar trebui să încercăm să ne tratăm singuri. Acest lucru este valabil atât pentru adulți, cât și pentru copii. În cazul celor mici pot apărea complicații serioase cum ar fi convulsiile în condițiile unei febre puternice.
Mai multe știri
Maraton de filme care îți dau fiori, de Halloween, la Happy Cinema Alexandria!
Din spatele gratiilor, Piedone, Radu Mazăre și alți oameni cu bani s-au solidarizat pentru ajutorarea unui copil din Alexandria
Cargo, Raluka și Gelu Voicu printre invitații de la Zilele Municipiului Alexandria 2022