29 septembrie 2022

TR News

Stiri din Teleorman

Epopeea continuă. Noi studii SF pentru drumul de mare viteza București – Alexandria

Noi promisiuni pentru construcția unui drum de mare viteză între București și Alexandria. Din păcate și de această dată este vorba tot despre SF, adică studiu de fezabilitate. Ce înseamnă asta? O risipă financiară uriașă. Timp de un an și jumătate, firma câștigătoare a licitației va întocmi un raport pentru a se vedea cu exactitate dacă este nevoie de drum expres sau de autostradă. Nu este singurul SF realizat pe acest drum. Și în anii trecuți au fost realizate studii, dar acestea ”expiră” și trebuie alți bani și alți bani pentru noi SF-uri.

Șase asocieri de firme au depus oferte la licitația pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru drumul de mare viteză București – Alexandria, anunță Compania de Drumuri. Ministrul Transporturilor spune că licitația este bazată pe un nou model și că rezultatul studiului va fi similar în detaliu cu un proiect, iar datele de trafic vor arăta dacă acesta va fi realizat la nivel autostradă sau drum expres.

Ofertele depuse la licitație pentru SF-ul drumului de mare viteză București – Alexandria

  1. Asocierea DP CONSULT SA – SC EXPLAN SRL – SCA TEAHA&FUZESI
  2. Asocierea EGIS ROMANIA SA – EGIS INTERNATIONAL SAS – ITALROM INGINERIE INTERNATIONALA SRL
  3. Asocierea G&M ROAD BUILDING ENGINEERING SRL – SC BUILDING DESIGN 2000 TOP SRL – SC IRIMAT CONS SRL – CONSORZIO STABILE EBG GROUP
  4. Asocierea ROMAIR CONSULTING SRL – INSTITUT IGH DD – EXPERT PROIECT 2002 SRL
  5. Asocierea VIAPONTE ROM SRL – METROUL SA – CAPITAL VISION SRL
  6. Ofertant YUKSEL PROJE AS

Valoarea estimată a contractului este cuprinsă în intervalul 17.695.961,10 – 20.910.681,30 lei fără TVA. Durata contractului este de 17 luni de la Data de Începere a Contractului din care vor fi 14 luni – Studiu de Fezabilitate și 3 luni – Asistenta tehnica si Raport financiar final.

„Fie că va fi autostradă, fie că va fi drum expres (variantă care va reieși din studiul de fezabilitate), acest proiect va avea marele avantaj că va elimina aglomerația și multe dintre accidentele care se produc acum pe DN6 – un drum care străbate numeroase comune, având valori ale traficului depășite”, a spus ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă.

SF de un an și jumătate pentru NIMIC

Conform Caietului de Sarcini, prestatorul va avea de realizat o analiză detaliată, pe baza rezultatelor furnizate în cadrul Studiului de Trafic și a criteriilor avute în vedere în cadrul analizei multicriteriale, din care să reiasă categoria drumului de mare viteză (Drum Expres sau Autostrada).

Prestatorul va realiza un studiu de trafic ce va clarifica necesitatea prevederii de benzi suplimentare. Pe baza rezultatelor fumizate în cadrul Studiul de Trafic, proiectantul va consideră și analiză, încă din faza inițială de proiectare, dezvoltarea drumului de mare viteză cu 2×2 benzi de circulație în drum de mare viteză cu 2×3 benzi de circulație pe sens sau aducerea la profil de autostradă.