7 decembrie 2022

TR News

Stiri din Teleorman

foto: Salvați Copiii România

foto: Salvați Copiii România

Deputatul PSD, Piper Savu: NU avem voie să lăsăm niciun copil în urmă !

Drepturile copilului nu sunt un moft, ci o obligație. România este printre primele state care au ratificat Convenția ONU privind Drepturile Copilului. Din păcate, foarte mulți copii din țara noastră adorm nemâncați sau nu beneficiază de un tratament egal în ceea ce privește educația.

Fiecare copil are dreptul la educație. Învățământul primar trebuie să fie gratuit. Studiile gimnaziale, liceale, vocaționale și cele universitare trebuie să fie accesibile fiecărui copil. Copiii trebuie încurajați să urmeze școala până la cel mai înalt nivel posibil”, spune unul dintre articolele Convenției ONU privind Drepturile Copilului. De la acest articol a pornit și deputatul PSD de Teleorman, Piper Savu. În declarația politică pe care acesta a făcut-o în Parlamentul României, teleormăneanul a vorbit despre inechitățile care există între copiii din această țară.

”În urmă cu 32 de ani, liderii mondiali au făcut o promisiune copiilor – siguranță, educație și susținerea dreptului de a vorbi și de a fi auziți.

În România europeană, Guvernul de dreapta a arătat că nu este capabil să ia măsurile necesare pentru a respecta această promisiune și pentru a asigura accesul elevilor la educație.

Mulți elevi nu au putut participa la cursuri online

Guvernanții s-au lăudat că au achiziționat 250 000 de tablete pentru ca elevii defavorizați să poată participa la cursurile online, dar prin decizia Ministerului Educației, au fost distribuite doar către copiii care nu au niciun telefon mobil în familie și astfel, mulți elevi nu au putut beneficia de sprijin pentru a avea acces la cursuri.

Școlile au fost închise când ar fi trebuit să fie deschise și apoi au fost deschise fără să fie pregătite pentru a asigura protecție elevilor și cadrelor didactice. Structura anului școlar a fost măcelărită de barda decidenților, elevii pierzând timpul fără rost, într-o vacanţă nedorită, în timp ce sistemul de învățământ românesc continuă să fie terenul pasării responsabilității de la Educație la Sănătate, de la Sănătate la Administrația locală.

Guvernul a pedepsit elevii

Actualul guvern a luat decizia să pedepsească elevii, pentru că nu se vaccinează minim 60% dintre profesori şi personalul auxiliar. Știu cele două ministere, artizanii acestui prag, câte dintre aceste şcoli se află în localităţi care nu au infrastructura de internet adecvată şi câţi copiii fără acces sau cu acces precar la internet, învaţă în aceste unităţi ?

Cu peste 6 luni întârziere, testarea promisă în unităţile de învăţământ este o mare brambureală, procedura de administrare a testelor non-invazive prezintă lacune de aplicare, iar elevii sunt afectați de incompetenţa decidenților.

Dreptul la educație nu poate fi asigurat fără resursa umană, iar investiția în resursa umană este aproape inexistentă. Guvernanții nu sunt preocupați să afle de ce profesia de dascăl nu mai este una dorită și respectată așa cum era odată și nici să ia măsurile necesare.

”Autonomia și depolitizarea școlii” a rămas doar o declarație a ministrului Educației la început de mandat, pentru ca în aceste zile să asistăm la desfășurarea unui concurs declarat corect și apolitic, dar în care comisiile de evaluare pentru recrutarea managerului școlar sunt conduse de reprezentanții inspectoratelor școlare numiți politic, de inspectori care nu au făcut dovada competenței printr-un concurs corect.

E timpul ca guvernanții să-și amintească despre importanța îndeplinirii promisiunii Convenției ONU privind Drepturile Copilului și să asigure fiecărui copil acces la educație de calitate, servicii de sănătate și protecție socială.
NU avem voie să lăsăm niciun copil în urmă”, a spus deputatul P.S.D. de Teleorman, profesorul Florin Piper-Savu.