7 decembrie 2022

TR News

Stiri din Teleorman

Deputat PSD, Piper Savu: Nu putem fi spectatori la o tragedie națională

După 32 de ani de „democraţie” şi la 14 ani de la intrarea în Uniunea Europeană, România rămâne, alături de Bulgaria, ţara cu cele mai înalte niveluri de sărăcie din UE, iar în ceea ce priveşte dotările edilitare şi gospodăreşti, ţara noastră se compară mai degrabă cu ţările din Africa.

De altfel, lipsa infrastructurii (de transport, reţele de apă şi canalizare etc) şi a locurilor de muncă reprezintă principalele cauze ale subdezvoltării, în general, şi a sudului ţării, în special.

Aceste probleme au fost sesizate şi de parlamentarul PSD, Florin Piper Savu. Teleormăneanul atrage atenţia că România este sufocată de drama sanitară și de presiunea prețurilor mari.

10% din populație trebuie să supravietuiască lunar cu mai puțin de cinci euro pe zi

Românii sunt cei mai săraci dintre europeni. Statistica ne arată că 10% din populație trebuie să supravietuiască lunar cu mai puțin de cinci euro pe zi. Suma e de șase ori mai mică decât cea pe care o câștigă, în medie, cei mai săraci europeni. Chiar și vecinii bulgari stau mai bine ca noi în acest top.

1,5 milioane de români sunt nevoiți să se descurce, lunar, cu mai puțin de 650 de lei. Deși unii sunt angajați, nu își permit un trai decent.

România rămâne la coada Uniunii Europene și când vine vorba despre salariul minim. Aproape unul din trei angajați încasează, lunar, mai puțin de 1.400 de lei.

Un sfert dintre familiile din România nu reușesc să se descurce cu banii de la o lună la alta

Conform statisticilor INS, aproape un sfert dintre familiile din România nu reușesc să se descurce cu banii de la o lună la alta. Ca să poată face față cheltuielilor, 10% dintre familiile de români sunt nevoite să se împrumute, iar o mare parte, amână mai multe cheltuieli pentru a supraviețui de la o lună la alta.

Anul trecut, 40% dintre familii nu și-au plătit facturile la timp, iar anul acesta situația se va înrăutăți, dat fiind că energia electrică și gazele s-au scumpit, astfel că numărul celor care întârzie la plata facturilor va crește.

Românii susțin că aproape jumătate din bani, se duc pe facturile la utilități, care au crescut la un nivel record, iar pentru a face față cheltuielilor zilnice, oamenii consumă mai mulți bani și nu le mai rămân resurse pentru achitarea la timp a obligațiilor pe care le au.

PSD nu poate asista nepăsător la condamnarea românilor la sărăcie și propune măsuri esențiale și imediate:

  • creșterea salariului minim pe economie cu care sunt remunerați 1,6 milioane dintre români: de la 1 ianuarie 2022, de la 2300 lei la 2.550 lei;
  • mărirea punctului de pensie cu 11% încă din prima lună de guvernare, în ajutorul celor 5 milioane de pensionari;
  • mărirea alocațiilor la nivelul stabilit prin legea 14/2020 – la 300 de lei, pentru copiii între 2 și 18 ani și la 600 de lei, pentru copiii mai mici de 2 ani și pentru cei cu dizabilități.

Românii trebuie susținuți, este nevoie de o protecție socială necesară în acest moment critic în care se află România ! Nu putem fi spectatori la o tragedie națională!”, spune deputatul P.S.D. Teleorman, prof. Florin Piper-Savu.