14 mai 2021

TR News

Stiri din Teleorman

Deputatul PSD, Florin Piper Savu este dezamăgit de bugetul Educației

Deputatul PSD, Florin Piper Savu este dezamăgit de banii pe care Guvernul Cîțu îi acordă educației. Potrivit social-democratului, dascălii merită respect, dar bugetul pregătit pentru educație în acest an se remarcă prin a fi cel mai mic din ultimii 30 de ani, ca pondere în PIB și, dacă ”a investi în educaţie înseamnă a investi în viitor, înțelegem că actualul guvern apreciază că viitorul României merită o investiție infimă”.

Educația merită mai mulți bani. Asta este solicitarea pe care deputatul PSD, Piper Savu o face actualului Executiv condus de Florin Cîțu. Teleormăneanul a depus o declarație politică , în scris, azi în Parlament adresată premierului.

”Stimați colegi, urmează adoptarea bugetului pentru anul 2021, o nouă șansă pentru a acorda educației ceea ce merită. Bugetul pregătit pentru educație în acest an se remarcă prin a fi cel mai mic buget din ultimii 30 de ani, ca pondere în PIB și, dacă a investi în educaţie înseamnă a investi în viitor, înțelegem că actualul guvern apreciază că viitorul României merită o investiție infimă. Investiția în educație trebuie să înceapă prin investiția în resursele umane, întrucât dascălul are responsabilitatea și rolul hotãrâtor în transformarea profundã a personalitãţii, în dezvoltarea substanţei intelectuale, fizice şi socio-morale a individului.

Guvernul PSD a căutat ca prin măsurile implementate să readucă educația acolo unde merită, în vârful ierarhiei priorităților de guvernare stabilind un calendar de eșalonare a măririlor drepturilor salariale până în septembrie 2020, astfel încât în învățământ să se beneficieze de o grilă de salarizare anticipată, corespunzătoare celei de la 1 ianuarie 2022. În acest sens, Guvernul PSD și-a respectat promisiunea față de dascăli și a acordat majorările salariale conform eșalonării stabilite. Deși în noiembrie 2019 Florin Cîțu, pe atunci ministrul de finanțe, spunea că are incluși în bugetul anului 2020 banii pentru creșterile salariale pentru profesori, Guvernul liberal a amânat creșterea salariilor mai întâi pentru 1 septembrie 2021, pentru ca acum să aflăm că în anul 2021 vor fi înghețate toate salariile bugetarilor, deci și ale profesorilor.

Toate acestea se întâmplă în condiţiile în care, de la începutul acestei pandemii, personalul din învățământ a fost aruncat în necunoscut, fără pregătire şi fără cele necesare pentru a-şi continua activitatea în regim on-line. Ce au primit angajaţii din sistemul educaţional? Nimic! A trebuit să se descurce prin mijloace proprii, să investească din fondurile personale pentru a-şi continua activitatea, să învețe singuri după tutoriale de pe net cum să intre în contact cu elevii, iar pentru toate acestea profesorii trebuie apreciați și nu umiliți. Ei și-au continuat activitatea, deși nu au beneficiat de majorarea salarială din septembrie 2020 și nu beneficiază actualmente de sporuri pentru condiții de muncă, similare altor domenii, deoarece nici până acum nu s-a pus efectiv în aplicare regulamentul de sporuri pentru familia ocupațională ”Învățământ”.

Într-o Românie educată, nivelul salariilor trebuie să reflecte importanța muncii prestate pentru beneficiarii acesteia. De Educație depinde viitorul și dezvoltarea economică a unei țări.

Totuși, România are cel mai mic indice de salarizare din UE a profesioniștilor educației, și printre cele mai mici din Europa, peste Serbia și Albania dar sub Macedonia sau Bulgaria.

Potrivit unei analize realizate de Rețeaua europeană de informare a supra sistemelor și a politicilor de educație (Eurydice) și preluată de mass-media, făcută pe baza datelor Eurostat și a celui mai recent raport despre salarizarea profesorilor în Uniunea Europeană, cadrele didactice din România câștigă cu până la o treime mai puțin, în medie, față de angajații cu studii superioare din mediul privat. În aceeași analiză, se notează că România a avut cea mai mare creștere a salariului de pornire, ajustat la inflație, între 2014-2015 și 2018-2019, ani de guvernare PSD, și anume: 181% pentru nivel preșcolar și primar, 164% pentru profesorii din învățământul secundar (prin asumarea plății contribuțiilor sociale).

O Românie educată respectă și apreciază pe cei care contribuie la viitorul ei prin munca făcută cu devotament și cu onoare, indiferent de condiții!

Domnilor guvernanți, mă alătur colegilor mei din educație și vă cer să reconsiderați rolul și statutul dascălului în societatea românească, să-l respectați și să-l apreciați. Iar acest respect trebuie să capete substanță prin cuprinderea în bugetul anului 2021 a măririlor salariale pe deplin  meritate de către cei cărora le datorăm, cu toții, ceea ce suntem azi”, spune deputatul PSD de Teleorman, Florin Piper Savu.