24 ianuarie 2021

TR News

Stiri din Teleorman

ica calota

Deputatul Ică Calotă interzice vânzarea sau oferirea băuturilor alcoolice către minori

De la magazinele de cartier și până la marile supermarketuri, minorilor li se vând, fără rețineri, țigări și băuturi alcoolice. Deși legea interzice ca băuturile alcoolice să fie vândute minorilor, nimeni nu respectă această lege.

Potrivit unui studiu făcut de Institutul de Sănătate Publică, 80 la sută dintre adolescenţii români cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani, au consumat alcool cel puţin o dată în viaţă. Îngrijorător este faptul că 50 la sută dintre adolescenţi au început să consume alcool înainte de vârsta de 13 ani.

Și pentru că acest trend este unul ascendent, iar tot mai mulți tineri încep sa consume alcool, deputatul de Teleorman, Ică Florică Calotă a decis să pună piciorul în prag.

Acesta consideră că și părinții greșesc atunci când îi trimit pe copii să le cumpere alcool, iar acest lucru trebuie stopat.

“Copiii nu trebuie să cumpere alcool. Nu trebuie familiarizați cu acest viciu. Dacă părinții nu înțeleg acest lucru am decis să luăm măsuri împotriva magazinelor care comercializează alcool minorilor”, ne-a declarat deputatul Calotă.

Alături de alți 6 colegi deputați acesta a inițiat o propunere legislativă privind modificarea Legii 16 din 1991.

La articolul 2 aceștia au introdus un paragraf prin care se interzice “comercializarea sau oferirea cu titlu gratuit a băuturilor alcoolice către minori…”.

În cazul nerespectării acestor prevederi magazinul va fi închis pe o perioada cuprinsa între 10 și 30 de zile și sancționată cu amendă.

Medicii spun că pentru copii este suficientă jumătate din cantitatea de alcool consumată de un adult pentru a se ajunge la aceleași efecte negative.