24 noiembrie 2020

TR News

Stiri din Teleorman

vremea meteo

Cum va fi vremea de Sfântul Ilie. Ce anunță meteorologii

Vremea schimbă foaia, în perioada următoare. Meteorologii anunță că, de Sfântul Ilie, tradiția nu se va respecta. Asta înseamnă că vom avea parte de vreme însorită și cu temperaturi în creștere.

Vremea devine călduroasă, în zilele următoare

După câteva zile în care am putut să respirăm la temperaturi mai scăzute, vremea schimbă, din nou, foaia. Meteorologii anunță că, de mâine, vremea va deveni călduroasă, mai întâi în regiunile vestice, apoi în cea mai mare parte a țării.

Vineri, temperaturile vor cește și mai mult, maximele ajungând, la nivel național, până la 37 de grade Celsius.

În Teleorman va fi vreme călduroasă, și mâine și vineri. În ceea ce privește tradiția de Sfântul Ilie, conform căreia pe 20 iulie plouă, aceasta pare că nu se va respecta, anul acesta.

Disconfort termic, în week-end

Și week-endul se anunță călduros și fără ploi, mai ales în zona Teleormanului. Meteorologii anunță că ”vremea va fi în continuare călduroasă, caniculară în orele după-amiezii în vestul și sudul țării și pe arii mai mici în rest, iar disconfortul termic va fi accentuat”.

Astfel, în Alexandria, zilele de week-end ne așteaptă cu maxime de până la 35 de grade Celsius la umbră și fără nori aducători de ploaie.

Mâine este Sfântul Ilie

Așadar, vremea din această perioadă nu corespunde tradiției străbune. Conform acesteia, de Sfântul Ilie, pe care îl prăznuim mâine, ar trebui să fie ploi torențiale, cu tunete și fulgere. Și asta, deoarece Sfântul Ilie este considerat divinitate solară și meteorologică.

În cer, Sfântul Ilie cutreieră norii, fulgeră și trăsnește dracii cu biciul său de foc, pentru a-i pedepsi pentru răul care i l-au pricinuit.

Obiceiuri și superstiții de Sfântul Ilie

Domnișoarele care vor să se mărite cu un bărbat tânăr și frumos pot merge, în această noapte, să se plimbe printr-un ogor de cânepă. Apoi, dacă visează cânepă verde, dorința li se va îndeplini. Dacă, însă, visează cânepă uscată, se vor mărita cu o persoană în vârstă.

Tot de Sfântul Ilie sunt adunate plantele întrebuințate la vrăji și farmece.

Dacă, totuși, în ziua de Sfântul Ilie este furtună, nu trebuie să se deschidă nici ușile și nici geamurile caselor, ca nu cumva să se ascundă vreun diavol ce fuge de furia Sfântului.