12 aprilie 2024

TR News

Stiri din Teleorman

donarea de sânge

Criză de sânge în spitalele din Teleorman! Donatorii sunt din ce în ce mai puțini

Județul Teleorman se confruntă cu o acută criză de sânge, în ciuda tuturor eforturilor pe care le fac reprezentanții Centrului Județean de Transfuzie. Donatorii, și așa puțini într-o perioadă obișnuită, nu se mai prezintă la Centru din lipsă de timp sau de teama infecției cu Sars-Cov2. Nici măcar faptul că angajații Centrului de Transfuzie vin câte sâmbătă pe lună la serviciu, benevol, nu îi convinge pe oameni să vină să doneze. În condițiile în care, spune doctorul Daniela Ciobanu, gestul de a dona sânge este benefic și pentru cel care îl oferă, nu doar pentru cei care îl primesc.

Județul Teleorman se confruntă cu o criză acută de sânge, în această perioadă. Donatorii sunt din ce în ce mai puțini, în ciuda eforturilor reprezentanților Centrului județean de Transfuzie Sangvină. Oamenii se lasă, însă, greu convinși să doneze și, de cele mai multe ori fac acest gest doar atunci când cineva apropiat are nevoie de sânge.

Donatorul de sânge este protejat de boli cardiovasculare și de accidente vasculare, spune medicul Daniela Ciobanu, directorul Centrului Județean de Transfuzie Sangvină Teleorman. Cu toate acestea, teleormănenii nu se lasă ușor convinși să doneze sânge. Cei mai mulți fac acest gest doar atunci când cineva apropiat are nevoie de cel mai prețios lichid din lume.

Donarea de plasmă convalescentă pentru bolnavii de Covid-19 se face într-un ritm mai bun, spune Daniela Ciobanu.

Pentru a-i convinge pe oameni să doneze sânge, reprezentanții Centrului de Transfuzie au stabilit ca într-o zi de sâmbătă a fiecărei luni să vină benevol la serviciu, venind, astfel, în ajutorul celor cu un program încărcat în timpul săptămânii. Până acum, însă, campania nu s-a bucurat de prea mult succes în rândul donatorilor.