2 iunie 2023

TR News

Stiri din Teleorman

Centrul Multifuncțional pentru Tineret din Alexandria va purta numele scriitorului Marin Preda

Abia inaugurat, Centrul Multifuncțional pentru Tineret din Alexandria va primi și un nume nou. În acest an se împlinesc 100 de ani de la nașterea marelui scriitor, Marin Preda. Născut pe 05 august în localitatea teleormăneană Sileștea Gumești, numele scriitorului este cinstit și de Biblioteca Județeană. Primarul Alexandriei, Victor Drăgușin este cel care a propus acest nume.

”Am propus ca Centrul Multifuncțional pentru Tineri să se numească MARIN PREDA. De ce? Pentru că anul acesta marcăm centenarul Marin Preda – 100 de ani de la nașterea marelui scriitor, al “celui mai iubit dintre pământeni” și al creatorului Moromeților”, spune primarul Alexandriei, Victor Drăgușin.

Centrul Multifuncțional pentru Tineret din Alexandria a fost dat în folosință. Acesta reprezintă pentru tânăra generație din municipiul Alexandria o alternativă de petrecere a timpului liber și se dorește, totodată, să devină locul unde artele să se dezvolte în toate formele de manifestare.

JOI – 13 ianuarie: 11:00 – 12:00 – Magia cărților – eveniment de divertisment cultural cu actrița Monica Davidescu și magicianul Robert Tudor – Editura LITERA. Audiență: elevi de școală primară sau grădiniță.

Eveniment care constă în realizarea unui spectacol cultural în care actrița Monica Davidescu le va citi copiilor și tinerilor și totodată va interpreta o mică scenetă în care va dialoga cu o carte – butaforie de mari dimensiuni, moment plin de învățăminte cu tâlc despre importanța lecturii. Cartea va avea o personalitate distinctă, va “vorbi” și va încerca să “își dea importanță”, spre amuzamentul general al celor prezenți. După acest moment, va uma un spectacol de magie susținut de îndrăgitul magician Robert Tudor.

13:00-13:40 -”Ghici cine citește”? Lectură – Joc cu actrița Monica Davidescu. Audiență: preșcolari și elevi de școală primară – Editura LITERA. O activitate de lectură susținută de Monica Davidescu care îi îndeamnă pe cei mici să interpreteze pe roluri o poveste cunoscută. La final, copiii vor avea surpriza să afle că nu sunt doar cititori, ci și actori. Astfel, fiecare va primi diplomă de cititor artist și o carte cadou.

8:30 – Seară de muzică ușoară – prezintă Școala Populară de Arte Alexandria, secția muzică ușoară, prof. Marian Mandica, Palatul Copiilor Alexandria, prof. Marian Caldarușă, Cristiana Dinu, elevă la Școala Gimnazială M. Viteazul, Oana Radu, dans modern – Sibba.

VINERI – 14 ianuarie: 13:00 – 13:30 – ”De ce e bine să citim”? Moment artistic cu Andrei Ciobanu și Ionuț Rusu. Audiență: elevi de liceu, public general – Editura LITERA.

Cei doi artiști și oameni de radio cunoscuți și îndrăgiți de tineri, vor performa aducând în prim-plan universul cărților și al lecturii într-o modalitate inedită: printr-un moment artistic și interacțiune cu publicul. Scopul evenimentului este acela de a-i atrage pe liceeni către lectură și de a conștientiza importanța acesteia, prin prezentarea cărților și a actului de a citi într-o cheie amuzantă, modernă și dinamică, care să ajungă cu adevărat la inimile lor.

17.00 -18.00 Sesiune de autografe cu scriitorul român Igor Bergler – Editura LITERA. Audiență: elevi de liceu, public general. Igor Bergler, autorul celor mai așteptate cărți ale momentului – “Minciuna lui Michelangelo”, “Testamentul lui Abraham”, “Biblia pierdută”, vine la Alexandria pentru o întâlnire cu publicul cititor care are ocazia să primească autograf pe cărțile preferate.

17:00 – Șezătoare – Grupul Informal Șezătoare Alexandria.â18:30 – Seară de muzică populară – concert Floarea Calotă, Florin Vasilică și Ansamblul Burnasul Alexandria. Moment coregrafic Fundația Liviu Vasilică.

SÂMBĂTĂ – 15 ianuarie: Activități dedicate ”ZILEI NAȚIONALE A CULTURII”, în colaborare cu Asociația T.E.T. Alexandria.

12:00 – 14:00 – Atelier Electric poetry (traineri – Vladimir Purdel si Mihai Prejban);

16:00 – 18:00 – Atelier Electric poetry (traineri – Vladimir Purdel si Mihai Prejban);

18:00 – 18:30 – Performance cu public, rezultat Electric Poetry;

19:30 – Spectacol InstaEminescu (Regia Matei Lucaci Grunberg);

12:00 – 14:00 – Atelier Electric poetry (traineri – Vladimir Purdel si Mihai Prejban); *pentru adolescenți între 14 și 18 ani

16:00 – 18:00 – Atelier Electric poetry (traineri – Vladimir Purdel si Mihai Prejban);

*pentru adolescenți între 14 și 18 ani

18:00 – 18:30 – Performance cu public, rezultat Electric Poetry *audiență generală;

19:30 – Spectacol InstaEminescu (Regia Matei Lucaci Grunberg) *audiență generală.

Accesul publicului la toate activitățile se va face pe baza de invitație. Invitațiile pentru participarea la manifestările organizate în perioada 10 – 15 ianuarie 2022 la Centrul Multifuncțional pentru Tineri din Alexandria vor fi gratuite și vor fi transmise îndeosebi șefilor de promoție din ultimii ani din cadrul unităților de învățământ din Alexandria, consilierilor educativi din unitățile de învățământ, elevilor de liceu de la clasele de filologie, cetățenilor de onoare ai municipiului dar și altor categorii de tineri, în cazul în care normele sanitare vor permite desfășurarea acestor manifestări la capacitatea maximă a spațiului utilizat, în condițiile pandemiei generate de COVID-19.

Organizatorii își rezervă dreptul de a opera unele modificări, impuse de evoluția evenimentelor.

Prin participarea la evenimente, participanții se obligă să respecte normele în vigoare privind măsurile de protecție împotriva COVID-19. Organizatorii vor respecta toate recomandările emise de instituțiile abilitate privind gestionarea pandemiei de COVID-19 și va putea limita accesul în centrul multifuncțional în situația în care recomandările impuse vor fi de natura respectării numărului de locuri privind capacitatea spațiului utilizat. Nerespectarea acestora sau a indicațiilor organizatorilor, în acest sens, duc la evacuarea participatilor.

Organizatorul îşi rezervă dreptul de a promova înainte de desfăşurarea evenimentelor, în timpul şi după finalizarea acestora, prin prezentări în spaţii publice sau presă, radio şi televiziune în scopuri necomerciale evenimentul şi participanţii.

Participarea în cadrul evenimentelor desfășurate, atrage de la sine și acordul participanților pentru folosirea imaginilor în scopuri de promovare și prezentare, necomerciale.