1 decembrie 2022

TR News

Stiri din Teleorman

Cât ne costă pregătirile din ”cămară”?

Toamna nu se număra numai bobocii. Tot acum numărăm și borcanele cu murături și zacuscă. Pentru fiecare gospodină, sfârșitul sezonului cald înseamnă începutul pregătirilor pentru iarnă. În fiecare dimineață orașul devine animat de roiul de mămici și bunici care se plimbă de colo, colo prin piață cu liste și plase.

Comercianții s-au gândit din timp și și-au umplut mesele cu „mere, pere, în panere” și ”tot felul de legume de nu le mai știi pe nume”, venind astfel în întâmpinarea nevoilor noastre culinare.

Astfel, oriunde te-ai uita, Piața Centrală din Alexandria te îmbie cu parfumuri și culori care mai de care mai tentante. Indiferent că mergi în piață, stai la rând la pâine, îți iei copilul de la școală sau achiți facturi, nu vei auzi decât „cum să sterilizezi castraveții mai eficient”, „câtă sare să pui la gogoșari să se păstreze tari, rosii și gustosi”, „câtă ceapă călim pentru zacuscă” sau „de unde cumpărăm cel mai bun oțet”! Asta pentru că fiecare dintre noi își are propriile rețete moștenite sau „furate” de la cunoștințe sau de la prieteni în materie de murături.

Dar cât ne afectează toate aceste îndeletniciri casnice bugetul personal?

Pentru o mai bună organizare și pentru a veni în ajutorul gospodinelor, ne-am deplasat în Piața Centrală și vă vom oferi o imagine de ansamblu în ceea ce privește costul unui „coș de toamnă”.

Așa cum știm cu toții, pentru o zacuscă „să te lingi pe degete”, avem nevoie de cei mai buni ardei, de vinete tinere și cărnoase și de roșii care să plesnească de coapte. Pentru vinete vom plăti între 1,5 lei și 2 lei, dar ardeii se răsfață și ne cer de la 2 lei până la 4 lei pe kilogram. Ca să se „lege” bine și să capete savoare, suntem nevoiți să le înmuiem în sucul roșiilor cu prețuri cuprinse între 1,5 și 5 lei în funcție de calitate și producător.

Pentru niște castraveciori numai buni de pus la murat ne ușurăm bugetul cu alți 2 lei pentru fiecare kilogram, în timp ce conopida rămâne cea mai piperată de pe lista noastră costându-ne 4 sau chiar 6 lei.

Ca să ne întregim plasele, adăugăm și un kilogram de morcovi la numai 2 lei kilogramul, alături de care facem un aranjament din verdeață cu 0,5 lei fiecare legătură.

Dacă pe lângă obișnuitele murături tradiționale dorim să ne bucurăm familia sau oaspeții cu tot felul de salate asortate, avem nevoie și de câteva kilograme de varză. Găsim deja în piața mese pline. Vom cheltui între 0,7 lei și 1,5 pe varza albă, în timp ce pe surata ei roșie vom scoate din buzunar mai mult cu 1 leu.

Alte cumpărături

Odată piața „făcută” nu ne mai rămâne decât să dăm o raită prin magazine în căutare de ulei, oțet și alte condimente după gust și pricepere. Putem alege între sortimente de ulei „ieftine și bune” începând de la prețul de 3 lei litrul sau altele mai scumpe care pot depăși chiar suma de 7 lei. Oțetul are și el diferențele lui, atât de grade, cat și de cost. Pentru un litru putând „cotiza” între 3 și 6 lei.

După ce sunt spălate, tăiate, asezonate, bunătățile sunt gata să fie înghesuite în borcane și borcănele. Recipientele pornesc și ele de la 1 leu per bucată.

Dar după muncă și răsplată. Iarna poate veni liniștită.

Și ca o curiozitate, aflăm că până și marii navigatori și exploratori luau după ei în expediții provizii de murături, acestea protejându-i împotriva scorbutului datorita conținutului bogat în vitamina C!