19 octombrie 2021

TR News

Stiri din Teleorman

Bâlciul de Rusalii nu se organizează nici în acest an

Nici în acest an nu se organizează bâlciul de Rusalii. Decizia vine după prelungirea stării de alertă, adoptată de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, prim-ministru, Florin-Vasile Cîțu.

Printre măsurile necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 se regăsește și măsura privind suspendarea derulării tradiționalului bâlci de Rusalii.

”Se propune menținerea suspendării activității târgurilor, bâlciurilor și a talciocurilor, definite potrivit art. 7 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 348/ 2004 privind exercitarea comerțului cu produse și servicii de piață în unele zone publice”.

Bâlciurile oferă bucurie copiilor, dar și oamenilor maturi, care redevin copii și trăiesc momente greu de uitat, ba chiar de neuitat.

Potrivit istoricilor, bâlciul de la Alexandria este „vechiul şi istoricul bâlci al Mavrodinului, care la 1879, din cauza neînţelegerilor ce se iveau între comercianţii şi locuitorii Mavrodinului, a fost strămutat la Alexandria, în condiţiuni avantajoase şi satisfăcătoare atât pentru comună cât şi pentru comercianţii ce luau locuri cu chirie, în vederea aşezării prăvăliilor”.

Luni după Rusalii femeile mai în vârstă spală copii pe picioare cu apă şi săpun, după care îi scoate cu picioarele pe frunze de boji. Ultimului copil spălat i se dă de pomană săpunul. Apoi copii se aşează în jurul mesei şi li se împarte vase ceramice cu orez, colarez, păsat, bucheţele de flori şi lumânări aprinse.

În ziua de Rusalii nu este bine să mergi la ”scăldat” fiindcă rişti să te îneci. De asemenea, nu este bine să lucrezi în această zi pentru că atragi mânia rusaliilor asupra ta. Să nu te urci în arbori sau în locuri înalte şi nici să călătoreşti departe de casă. Se spune că cei care se ceartă de Rusalii vor fi luaţi de Iele.