12 aprilie 2024

TR News

Stiri din Teleorman

Avem agricultură, dar nu avem ce mânca

Paradox teleormănean: suntem pe primele locuri pe țară în ceea ce privește suprafața agricolă și potențialul producției vegetale și animale, dar ”spargem topurile” și când vine vorba de sărăcie. Teleormanul are, încă, motive de mândrie. Suprafața sa agricolă și producția îl situează pe primele locuri la nivel național.

Acest lucru înseamnă că agricultura este o ramură de tradiție în economia județului nostru, ceea ce îl situează pe primele locuri în ierarhia județelor țării în ceea ce privește suprafața agricolă și potențialul producției vegetale și animale.

Locul 4 la nivel național

Suprafața agricolă și arabilă pune județul nostru pe locul 4 la nivel național, la fel și întreaga suprafață cultivată. Cel mai bine stăm la producția de floarea soarelui, care ne situează pe locul 3 pe țară și la producția de ouă, capitol în care suntem pe locul 6. Iar producția de cereale boabe pune județul nostru pe locul 9.

Suprafața ocupată cu ape și bălți ne situează pe locul 9, iar în ceea ce privește numărul de utilaje agricole suntem pe locul 3 la nivel național.

Din acest motiv, nici pensionarii proveniți din sectorul agricol teleormănean nu stau foarte rău. Numărul acestora situează județul nostru pe locul 4, iar cuantumul pensiei din agricultură, pe locul 2 la nivel național.

Cu toate acestea, suprafața cultivată din județul nostru a scăzut, în 2015, cu 5 la sută față de 2014.

Din păcate, însă, cam acestea sunt domeniile în care județul nostru prinde ”podiumul”.

Suntem pe locul 42 (în condițiile în care în România sunt 42 de județe, plus municipiul București)când vine vorba despre locuințele terminate anul trecut.

Tot pe ultimele locuri ne clasăm și în ceea ce privește numărul întreprinderilor locale, fie că vorbim de cele din industria prelucrătoare, fie de cele din industria extractivă.

Infracționalitatea e în floare

Suntem pe locul 40 la numărul de farmaciști, dar ne clasăm pe locul trei când vine vorba despre rata infracționalității.

În plus, chiar dacă buna poziționare a Teleormanului în topul agricol ar putea însemna ”o pâine de mâncat” pentru mulți locuitori ai județului, numărul persoanelor care au un loc de muncă și cuantumul câștigului salarial ne situează pe ultimele locuri pe țară.