24 ianuarie 2021

TR News

Stiri din Teleorman

augustin ioan

Augustin Ioan, viceprimarul Alexandriei: ”Municipiul reședință de județ este un oraș viu, într-o continuă schimbare și cu oportunități”

Augustin Ioan, fostul secretar de stat în Ministerul Tineretului și Sportului, dar și fost director al Direcției Județene pentru Sport și Tineret Teleorman, este, de la alegerile din iunie 2016, viceprimarul Alexandriei. Sosirea la Primăria Alexandria reprezintă o nouă provocare pentru Augustin Ioan, mai ales că proiectele ce vizează municipiul reședință de județ sunt tot mai multe și mai importante.

Experiența anterioară, folositoare în activitatea de viceprimar

Reporter: Cum a fost trecerea de la funcția de secretar de stat la cea de viceprimar? Ați reușit să vă alegeți o ”preferată” dintre cele două?

Augustin Ioan, viceprimarul Alexandriei: Trecerea de la funcția de secretar de stat la cea de viceprimar a fost una firească, bazată pe raționamentul unei construcții politice dar și administrative, în care te iei în calcul pe tine însuți mai puțin și te duci acolo unde este nevoie de tine. Cred că experiența dobândită atât ca director de Direcție Județeană pentru Sport și Tineret, consilier județean, cât și ca secretar de stat,  mă ajută foarte mult în noua postură, unde am parte de noi experiențe și provocări. Primăria atinge o arie largă de domenii cu care pot interacționa.

O favorită nu am cum să spun că există, de muncă și responsabilitate este nevoie peste tot. Desigur, dacă pun pe cântar cele două domenii, sunt puncte tari și puncte slabe, sunt plusuri și minusuri. La minister aveam o anumită continuitate, de data aceasta administrativă, într-un domeniu drag mie, și anume cel sportiv (fiind, la rândul meu, fost voleibalist, profesor de sport, antrenor). Pusă în balanță cu activitatea din primărie, care atinge, pe lângă sport, cultură, tineret, tot ceea ce înseamnă administrație publică, așa cum spuneam, reprezintă o nouă provocare, reprezentare și responsabilitate. Cea mai importantă este aceea de a fi în concordanță cu doleanțele cetățenilor și a celor care ți-au acordat votul de încredere.

R: Aveți deja aproape un an de când ați devenit viceprimar. De ce ați renunțat la funcția de secretar de stat?

A.I.: Cred că am răspuns parțial încă de la prima întrebare. Atât politic și, evident, și administrativ, alături de colegii de partid am luat decizia unui nou traseu, a unor noi provocări, și anume cele legate de administrația publică locală.

R: Ce nu are Alexandria acum și ce va avea la sfârșitul mandatului dumneavoastră?

A.I.: Sper că tot ceea ce ne-am propus și promis în planul de  dezvoltare a Municipiului Alexandria, alături de domnul primar, Victor Drăgușin, și consilierii locali. Punctual, anul 2017 va continua linia investițiilor din 2016 și va fi al infrastructurii de învățământ (grădinițe, școli, licee, curți interioare, etc).

Tinerii, importanți pentru municipalitate

R: Sunteți un viceprimar tânăr, provenit dintr-un minister ce se adresa tinerilor. Ce proiecte aveți pentru tinerii din Alexandria?

A.I.: În primul rând, îmi doresc o corelare a nevoilor tinerilor din municipiul Alexandria, cu posibilitățile primăriei și angajamentele programului de guvernare al PSD.

Îmi doresc continuitate în activitatea de voluntariat pentru Alexandria, în care tinerii să fie din ce în ce mai implicați, întărirea și continuarea activității Consiliului Local al Tinerilor, de unde vin o parte din ideile ce s-au transformat în proiecte pentru municipiu.

Înființarea de Asociații Sportive Școlare, la nivelul instituțiilor de învățământ, acolo unde nu sunt, finanțate în baza legii 350/2005 de către Consiliul Local, prin intermediul cărora să se reia legătura dintre sportul de masă și cel de performanță.

Readucerea în sistemul sportiv și competițional a profesorilor de educație fizică și sport din școli.

Crearea unor oportunități imediate pentru elevii cu calități fizice și motrice deosebite, din municipiu, prin aducerea la cluburile sportive pentru performanță sportivă.

Reînceperea educației sportive și de voluntariat în școli și prezentarea beneficiilor obținute prin practicarea unor activități sportive în școală, tuturor elevilor.

Continuarea dezvoltării și susținerii practicării continue a activităților fizice și sportive cu implicarea administrației publice locale. Continuarea dotării unităților școlare cu baze sportive și, de ce nu, cu cabinete de medicină sportivă și școlară complet utilate.

Crearea unui program de prognoză a evoluției pieței muncii, de gestiune a curriculei școlare la nivel de municipiu, corelat și împreună cu Ministerul Educației și Ministerul Muncii și, bineînțeles, cu sprijinul ISJ Teleorman și ITM Teleorman.

Promovarea culturii și activităților vocaționale prin dezvoltarea acestora, în concordanță cu programele naționale pentru pregătirea vocațională a tinerilor (muzică, pictură etc.) în parteneriat cu Ministerul Culturii și Ministerul Educației.

Legat de investiții, îmi doresc și propun, împreună cu echipa din primărie, finalizarea Centrului Artelor, reabilitarea digului pe râul Vedea. Pe lângă consolidare, acesta va fi amenajat și pentru promenadă, completând pista de biciclete din Parcul Pădurea Vedea. De asemenea, se va amenajarea și un lac de agrement pe râu.

Se va continua cu  modernizarea grădinițelor, parcurilor și locurilor de joacă pentru copii. Se vor construi noi locuințe pentru tineri în regim ANL, în zona PECO. Se va preda spre a fi locuit blocul Modern, destinat tinerilor din sistemul medical. Impozitul pe clădiri se va menține redus cu până la 80%  pentru agenții economici, această relaxare fiscală oferind antreprenorilor posibilitatea de a înființa  noi locuri de muncă. Și, de asemenea, se va finaliza Parcul Industrial, pentru care am înaintat destul de mult cu documentația.

R: Cu toate acestea, foarte mulți tineri alexăndreni nici nu se gândesc să rămână în orașul natal după ce termină liceul. Ce le-ați spune pentru a-i convinge să rămână? Și ce faceți, concret, în acest sens?

A.I.: Este firesc ca fiecare dintre noi să ne dorim desăvârșirea, împlinirea, atât pe plan material, cât și educațional sau spiritual. Foarte mulți tineri pleacă la studii și bine fac. Alții, pleacă la muncă, nefiind satisfăcuți de nivelul de salarizare, de oportunitățile pe care, în acest moment, le oferă municipiul, județul, zona sau chiar țara.

Tinerilor le-aș propune să-și desăvârșească studiile în cadrul Facultății de Stat ”Valahia” din Târgoviște, filiala Alexandria. Să-și facă un calcul, atât material cât și al oportunităților, în momentul în care doresc să se stabilească pe termen lung, deoarece Alexandria oferă șanse bune pentru a-ți împlini aspirațiile.

Doresc să amintesc că pe mandatele și doar pe mandatele guvernelor PSD s-au construit locuințe ANL. Avem cel mai mic impozit dintre toate municipiile reședință de județ, pe imobile destinate mediului de afaceri.

Se investește permanent în școli, grădinițe, creșe (cea mai nouă investiție finalizată este Liceul N. Balcescu, liceul și ferma fiind la standarde europene). Se amenajează locuri de recreere și petrecere a timpului liber, Parc Pădurea Vedea, Sala Polivalentă, Ștrand, Cinema, Centrul Multifuncțional pentru Tineret. În viitorul apropiat, Stadionul Municipal, Casa de Cultură, Centrul de Excelență pentru copii supradotați, dar și alte investiții care vor aduce plus valoare orașului.

Șomajul în Alexandria, conform ITM, este la 4,7% și foarte mulți angajatori nu găsesc forță de muncă, atât calificată cât și necalificată. Sunt anunțuri în ziare cu 200 de locuri de muncă ce reapar frecvent, am văzut câteva restaurante de bun gust din municipiu ce au afișe de angajare de cel puțin un an. Sunt oameni de afaceri în domeniul agricol ce angajează, și nu pe bani puțini, raportat la puterea economică a urbei.

Sigur, trebuie făcut un calcul, așa cum spuneam, economic și al oportunităților. Dar și Alexandria este o variantă de luat în calcul, de a te întoarce după ce ți-ai finalizat studiile sau ai acumulat experiență, într-un anumit domeniu. Pentru că este un oraș viu, într-o continuă schimbare și cu oportunități din ce în ce mai apropiate de exigențele marilor aglomerări urbane. Ca să nu mai amintesc de patriotismul local și o fărâmă de datorie față de locul care, la un moment dat, ne-a dat tot ce avea el mai bun.

La 18 ani, Augustin Ioan se visa un mare voleibalist

R: Vă mai amintiți ce vă doreați să deveniți când aveați 18 ani?

A.I.: Da, în acel moment îmi doream să devin unul dintre cei mai buni voleibaliști ai țării. Din această perspectivă, am participat la câteva campanii de calificare la Europene și Mondiale cu echipa națională. Îmi doream să fiu, însă, și un bun profesionist, ca profesor și antrenor.

R: Pe o scară de la 1 la 10, cum v-ați evalua activitatea de viceprimar de până acum?

A.I.: Evaluarea e cea mai grea parte a procesului didactic, cu atât mai mult autoevaluarea. Cred că întotdeauna este loc și de mai bine și orice activitate este perfectibilă.