29 septembrie 2022

TR News

Stiri din Teleorman

cod portocaliu

Atenție, teleormăneni: ANM a emis cod portocaliu de viscol!

Cod portocaliu emis de ANM, în urmă cu puţin timp. Codul portocaliu, de viscol pentru mai multe județe, printre care și Teleormanul.

Din această noapte, vremea se strică radical în județul nostru. Teleormanul va fi sub două coduri. Mai întâi, un cod galben de ninsori, iar apoi va intra în vigoare codul portocaliu de viscol puternic.

Codul galben intră în vigoare de la ora 22:00

ANM a emis o avertizare cod galben de ninsori însemnate cantitativ, valabil din această noapte, de la ora 22:00, până mâine, la ora 20:00.

” În intervalul menţionat aria ninsorilor se va extinde treptat dinspre Lunca Dunării și va cuprinde sudul, centrul și estul țării. În Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul şi centrul Moldovei, precum şi în zona Carpaţilor de Curbură, local ninsorile vor fi însemnate cantitativ și se va depune strat de zăpadă consistent. Va fi viscol în Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei şi în jumătatea sudică a Moldovei. Aici vântul va avea intensificări cu viteze de 50…70 km/h”, avertizează ANM.

Cod portocaliu de viscol, din această noapte

După ora 02:00 va intra în vigoare un cod portocaliu de viscol puternic.

”În a doua parte a nopții de joi spre vineri (05/06 ianuarie) și în cursul zilei de vineri (06 ianuarie), în Municipiul Bucureşti şi în județele Ilfov, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Constanța, Tulcea, Galați și Vrancea,temporar viscolul va fi puternic. Rafalele vântului vor atinge 70…85 km/h, reducând vizibilitatea sub 50 m şi local troienind zăpada”, anunță Administrația Națională de Meteorologie.

Șoferii sunt sfătuiți să fie prudenți

Poliția Română, prin centrul Infotrafic, vine cu o serie de recomandări pentru șoferii care sunt nevoiți să circule cu mașinile.

”Recomandăm conducătorilor auto să nu pornească la drum dacă nu şi-au echipat corespunzător autovehiculele pentru circulaţia în condiţii de iarnă. Este vorba despre anvelope specifice sezonului, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, rezervă de combustibil, sistem de climatizare-dezaburire funcţional etc.

În timpul călătoriei, cei de la volan trebuie să păstreze în mers o distanţă de siguranţă faţă de vehiculele dinainte. Nu acţionați brusc mecanismele de direcţie şi frânare. Utilizați cu precădere frâna de motor, mai ales pe sectoarele de drum cu carosabil alunecos.

De asemenea, date fiind condiţiile meteorologice nefavorabile prognozate (ninsori, ploi, vânt şi viscol) trebuie luată în calcul şi posibilitatea întreruperii circulaţiei pe unele segmente de drumuri. În acest nedorit caz, este bine ca din autovehicule să nu lipsească hainele groase, pături, alimente, apa potabilă şi cel puţin un telefon mobil cu încărcător la priza auto”, sfătuiește Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române.