29 martie 2024

TR News

Stiri din Teleorman

Alexăndrenii repară, nu mai aruncă

Alexăndrenii repară, nu mai aruncă

Alexăndrenii nu-și mai aruncă hainele folosite sau rupte, ci le repară. Dacă în urmă cu câțiva ani, românii își urmau apetitul pentru cumpărături și febra cheltuielilor ne cuprinsese pe toți, de la mic la mare, achiziționând frenetic tot felul de bunuri, de la îmbrăcăminte, electrocasnice și până la locuințe, situația financiară din ce în ce mai precară ne face să ne gândim de două ori înainte să băgăm mâna în buzunar.

Excepție nu fac nici locuitorii orașului nostru, care au revenit la vechile obiceiuri ale părinților și bunicilor, reparând, recondiționând sau modificând fiecare obiect stricat sau deteriorat.

Haina de piele s-a decolorat sau paltonul ne vine larg? Încălțările s-au uzat sau aspiratorul nu mai „trage”? Mergem la croitor sau la atelierele specializate!

Criza financiară ne face mai chibzuiți

Puținii meseriași sau meșteșugari rămași în activitate au înțeles nevoia oamenilor de a prelungi viața bunurilor personale și au hotărât să le vină în întâmpinare. În acest context, în Alexandria au apărut din ce în ce mai multe ateliere de reparații. Hotărâți să facă o mică afacere din meseria deprinsă în timp, cizmarii, croitoresele sau electricienii au început să atragă din ce în ce mai multe persoane care aleg să facă astfel o mică economie la vremuri grele.

Alexăndrenii repară, nu mai aruncă

Pantofii nu mai ajung la tomberon imediat ce s-au dezlipit

Dacă până acum cei mai mulți dintre noi știam „din auzite” că funcționează o cizmărie în zona Casei de Cultură din Alexandria, se pare că vestea înființării unor noi astfel de ateliere s-a răspândit de la om la om. Alexăndreanul plătește între 10 și 15 de lei să i se lipească pantofii sau ghetele, în timp ce pentru a pingeli sau a înlocui flecurile, cizmarii ne cer între 10 și 25 de lei.

Alexăndrenii repară, nu mai aruncă

Dacă „fețele” sunt intacte, dar avem nevoie să înlocuim tălpile încălțărilor vom scoate din buzunar până la 50 de lei. Un preț destul de rezonabil, având în vedere că o pereche nouă de pantofi de piele pornește de la 120 de lei, iar niște ghete de calitate ne costă în jur de 200 de lei sau chiar mai mult.

S-a rupt fermoarul, fusta e prea lungă pentru moda actuală sau haina nu mai pare nouă?

În Alexandria avem la dispoziție din ce în ce mai multe croitorii. Fie că sunt așezate pe centru sau în interiorul bazarului de pe Lipscani, aceste ateliere lucrează din zi și până în noapte la scurtat sau modificat.

Plătim între 5 și 15 lei pentru un tiv la pantaloni sau la fustă și cu 10 lei înlocuim un fermoar. Dacă dorim să modificam un obiect vestimentar mai pretențios cum ar fi o rochie sau un palton, prețurile variază în funcție de materialul pe care se lucrează și de dificultatea operației, pornind de la 20, 30 de lei.

Alexăndrenii repară, nu mai aruncă

Cei care aleg să își modifice sau să-și vopsească articolele din piele vor cheltui mult mai puțin decât dacă ar achiziționa un obiect nou. Prețurile unor astfel de reparații se încadrează între 40 și 100 de lei, în funcție de culoarea și textura obiectului atunci când dorim să îl vopsim, sau de model dacă dorim să scurtăm sau să modificăm mărimea prin inserții, pense sau decupaj, după caz.

Atunci când vine vorba despre electrocasnice, costul unei reparații este condiționat de tipul de aparat, de defecțiune sau de prețul pieselor de schimb necesare. Cu toate acestea, cei care se ocupă cu acest fel de reparații au parte zilnic de o cerere de servicii considerabilă.

Nevoia îi învață pe alexăndreni că nu e o rușine să repari, îi învață să înțeleagă valoarea banilor și a bunurilor, iar în același timp să devină mai responsabili și să evite risipa.