29 septembrie 2022

TR News

Stiri din Teleorman

west nile

Alertă! Virusul West Nile a ajuns în Teleorman

58 de persoane din toată țara au fost diagnosticate cu virusul West Nile. Printre ele și un teleormănean. Din păcate, în 5 dintre cazuri medicii nu au mai putut face nimic, fiind constatat decesul.

Țânțarii purtători ai virusului West Nile au ajuns și în Teleorman. Informația este confirmată într-un raport întocmit de specialiștii Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. Potrivit acestora, în perioada 1 mai — 9 septembrie, 58 de persoane au fost diagnosticate cu virusul West Nile. Acestea provin din București – 12 cazuri, Brăila – 12, Ilfov – 5, Ialomița – 5, Galați – 4, Iași – 4, Bacău – 3, Dolj – 3, Olt – 2, Prahova – 2, Giurgiu – 1, Mehedinți – 1, Mureș – 1, Tulcea – 1, Teleorman – 1 și Vâlcea – 1. Din păcate, numărul deceselor este de 5, două din Ialomița și câte una din București, Iași și Mureș.

Cele mai multe persoane infectate, 20, au vârsta cuprinsă între 70 și 79 de ani, dar s-a înregistrat și un caz la grupa de vârstă 15 – 19 ani.

Îngrijorător este faptul că aproape toate persoanele infectate cu virusul West Nile nu prezintă nici un simptom în prima săptămână. Dacă o persoană a fost înţepată de un ţânţar purtător al virusului West Nile, primele simptome vor apărea într-o perioadă de maximum 15 zile. Ele constau în febră uşoară, cefalee, frisoane, transpiraţie excesivă, dificultăţi la înghiţire şi dureri articulare, care pot dura câteva zile şi dispărea apoi, treptat.

Dacă nu este tratat la timp, virusul duce la encefalită sau meningită sau chiar moarte.

Nu există tratament

Nu există un tratament special în cazurile persoanelor infectate cu virusul West Nile. În cazurile în care persoana are simptome foarte uşoare, vor dispărea cu uşurinţă. Este necesară spitalizarea doar în cazurile simptomelor mai grave.

Pentru a evita îmbolnăvirea, specialiștii ne recomandă să evităm înţepăturile de ţântar. Acest lucru îl putem face purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi, sau să utilizăm substanțe chimice care omoară țânțarii.

Trebuie precizat faptul că virusul West Nile nu se transmite de la om la om și nu se ia prin atingere sau sărut.