24 octombrie 2020

TR News

Stiri din Teleorman

9 mai marcata la turnu magurele

9 MAI, MARCATĂ LA TURNU MĂGURELE. CEREMONIAL LA MONUMENTUL INDEPENDENȚEI

9 Mai, marcată la Turnu Măgurele. Ziua de 9 mai are semnificații deosebite pentru nația noastră, pentru întreg spațiul european. Ea are importanță și pe plan mondial, grație evenimentelor însemnate asociate acestei zile cu adevărat istorice. Aceste evenimente nu sunt ignorate de autoritățile locale din Teleorman.

9 Mai, marcată la Turnu Măgurele. Ceremonial militar și civil, la Monumentul Independenței

9 mai marcata la turnu magurelePentru a marca 140 de ani de la 9 mai 1877 și 72 de ani de la 9 mai 1945, la complexul statuar ce poartă numele de Monument al Independenței a avut loc ceremonial militar.
Astfel, în această dimineață, în parcul central din Turnu Măgurele, la Monumentul Independenței, a avut loc o ceremonie militară și religioasă. Evenimentul a fost organizat cu prilejul aniversării Zilei Independenței, Zilei Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al doilea Război Mondial și Zilei Europei.
La ceremonie au fost prezenți reprezentanți ai Prefecturii Județului Teleorman, ai Consiliului Județean, Primăriei și Consiliului Local Turnu Măgurele. Au participat, de asemenea, reprezentanți ai mai multor instituții, dar și membrii partidelor politice cu filiale în Turnu Măgurele.

Autoritățile județene și locale au susținut alocuțiuni

Au fost rostite scurte mesaje ale autorităților locale, alocuțiuni susținute, pe rând, de prefectul județului, Florinel Dumitrescu, de președintele Consiliului Județean, Dănuț Cristescu și de primarul municipiului Turnu Măgurele, Dănuț Cuclea.
Tripla semnificație istorică a zilei de astăzi a fost menționată și în discursul primarului Dănuț Cuclea. Acesta a ținut să transmită că „este o onoare, un privilegiu și o mare responsabilitate pentru mine să reprezint astăzi orașul Turnu Măgurele la această manifestare”. ”La 9 mai 1877, Mihail Kogălniceanu declara în Parlament că <<voim să fim independenți pentru că voim să trăim cu viața noastră proprie. Pentru că nu voim să mai pătimim pentru greșelile altora. Pentru că voim ca la gurile Dunării de Jos să fie un bulevard în contra rezbelului>>”.

Jandarmii și pompierii, în pas de defilare

Ceremonia a continuat cu depuneri de coroane. Evenimentul s-a încheiat cu defilarea jandarmilor și pompierilor subunităților din Turnu Măgurele și Alexandria.