20 iunie 2021

TR News

Stiri din Teleorman

5 cazuri de pestă porcină în Teleorman! 492 de mistreți găsiți morți și 50 de mistreți vânați

În ultimii 2 ani, pe raza județului Teleorman, 492 de mistreți găsiți morți și 50 de mistreți vânați. Totul din cauza gripei porcine.

Pesta porcină pare că slăbește în intensitate. Dacă în urmă cu jumătate de an județul Teleorman înregistra cele mai multe cazuri din țară de îmbolnăviri cu acest virus, iată că în prezent doar 5 cazuri mai sunt înregistrate pe raza județului nostru. Singurul județu fără nici un caz este Argeș.

Se știe că porcii mistreţi au adus virusul bolii Pestei Porcine Africane în judeţul Teleorman, boală confirmată oficial la mai multe exemplare de mistreţ împuşcate sau găsite moarte pe unele fonduri de vânătoare din judeţ, şi, ulterior, la exemplare de porci domestici din gospodăriile populaţiei din localităţi din zona de sud a Teleormanului.

Pentru această boală nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătăţii oamenilor și a animalelor fiind respectarea condiţiilor de biosecuritate.

Pentru a vă proteja, nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porci domestici cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă, în pădure sau în zonele agricole înveciate cu mediul silvatic. Este recomandat ca pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost să puneţi o tăviţă cu burete sau paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică sau cu un biocid recomandat de medicul veterinar. Creşteţi porcii doar în spaţii închise, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci din alte exploatații, cu porci mistreţi sau cu proprietari care deţin porci domestici. Nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare / spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne.

Nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar, DSVSA județene sau autorităţilor locale. Proprietarii animalelor (suinelor) afectate de boală vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.