Lecție de istorie. 100 de ani de la Șarja de la Prunaru

Pământurile Teleormanului sunt încărcate de istorie și de sângele vărsat, de-a lungul timpului, de eroii acestui neam. Un astfel de loc este localitatea Prunaru, din județul nostru, acolo unde, acum exact 100 de ani, peste 200 de soldați și-au pierdut viața într-un schimb de focuri cu trupele germane, în încercarea de a salva Bucureștiul din mâinile Puterilor Centrale.

Lupta de acum 100 de ani a intrat în istorie sub denumirea de Șarja de la Prunaru, eveniment comemorat, astăzi, de zeci de oameni.

Într-un cadru solemn și emoționant, în care, parcă, natura întreagă a înghețat, în semn de respect, oficialități locale și județene din Teleorman și Olt, comandanți ai unităților militare din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și Ministerul Apărării Naționale, reprezentanți ai Asociațiilor Naționale ale cadrelor militare în rezervă și în retragere, oameni politici și reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române, în frunte cu PS Galaction Stângă, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, au asistat la ceremonialul militar și religios prilejuit de împlinirea a 100 de ani de la Șarja de la Prunaru.

În discursul său, locotenent-colonelul Marius Bumbac, comandantul Batalionul I Instrucție Olt din Caracal, le-a reamintit celor prezenți importanța aceste zile.

”Am deosebita onoare de a fi aici și acum în calitate de comandant, alături de drapelul de luptă al Unității, pe aceste meleaguri, în fața acestor locuri sfinte, unde și-au găsit odihna eroii Regimentului II Roșiori, pierduți în luptă. Acum 100 de ani, în ziua de 15 noiembrie 1916, în marș spre București, în zona localității Prunaru, în locul unde ne aflăm, Regimentul a fost întâmpinat cu foc puternic de către trupele germane. Încleștarea care a urmat a intrat în istorie ca Șarja de la Prunaru, în urma căreia Regimentul a pierdut șapte ofițeri și 209 trupă, printre ei aflându-se și comandantul Unității, colonelul Gheorghe Naunescu.

Este de datoria noastră să comemorăm cum se cuvine, în fiecare an, eroii căzuți pe aceste meleaguri. Azi, mai mult ca oricând, avem nevoie de eroi, fiindcă fără ei ne-ar mânca urâtul și singurătatea în această lume, bântuită de febra competițiilor, neamurilor și statelor. Fără ei, nu am cunoaște niciodată dimensiunea forțărilor, a sângelui vărsat, precum și a pierderilor suferite prin vremuri și vremuri, în râvna mereu reînnoită de a ne salva de anchiloză și ratare, de a fi noi înșine liberi și stăpâni în vatra strămoșească. Mai mult, fără eroi nu am fi putut pune capăt supușeniilor și riscurilor de a ne pierde identitatea, conștiința de sine. Dumnezeu să vă odihnească în pace, eroi ai neamului românesc!”, a încheiat locotenent-colonelul Marius Bumbac, comandantul Batalionul I Instrucție Olt din Caracal.

216 stejari, plantați în locul în care a avut loc bătălia

Monumentul ridicat în memoria Șarjei de la Prunaru a fost vandalizat, cu ceva timp în urmă. Hoții au sustras placa originală cu înscrierile vremii de pe monument.

Autoritățile locale au montat, însă, o nouă placă și au făcut ca această comemorare a eroilor să fie, astăzi, la loc de cinste în inimile tuturor. Mai mult, în urmă cu trei săptămâni, au fost plantați 216 stejari care își vor trage seva din sângele celor 216 eroi ai Regimentului care au căzut pe aceste meleaguri.

Autorități și politicieni, la monumentul de la Prunaru

Evenimentul de astăzi a adunat, la Prunaru, autorități locale și oameni politici, care au asistat la ceremonial și au depus coroane de flori, în cinstea și în memoria eroilor căzuți întru eliberarea țării.

Singurii absenți de la evenimentul de astăzi au fost reprezentanții Partidului Național Liberal care, se pare, nu sunt atât de interesați de istoria acestei țări și de comemorarea celor care și-au dat viața pentru ca ei să aibă, acum, libertatea de a duce o altă ”luptă”, mai murdară și fără nici o urmă de eroism, cea pentru putere.
3 thoughts on “Lecție de istorie. 100 de ani de la Șarja de la Prunaru

 1. unuldinmultime

  Ne inecam ca …..la mal! Unii incearca sa confiste istoria din tastatura. Copiii de la Bujoreni au inteles mult mai corect ca tot ce s-a intanplat astazi se datoreaza unor eroi care au fost apolitici. Soldatii care au ingheta astazi de frig nu asteptau niciun partid politic, erau martori vii ai unor exemple nemuritoare. Daca pentru asta scrieti(ca unii sunt mai partide decat altii) va compatimim! Un apolitic! Evenimentul a fost al romanilor nu al partidelor- rusine!

  Reply
  1. ITdr

   Am onoarea să salut un român. Adevărat şi apolitic. Unul din cei care azi au fost prezenţi acolo, lângă copii, cărora le-a fost dedicat mesajul eroilor.

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *