17 ianuarie 2021

TR News

Stiri din Teleorman

spalare de bani

Zimnicean înșelat și furat în propria locuință prin metoda ”Accidentul”. Prejudiciul: 20.000 lei

Urmărire ca-n filme pe străzile din Teleorman. Polițiști și mascați au scotocit pădurile și localitățile adiacente orașului Zimnicea. Motivul: trei persoane neindentificate au pătruns în casa unui zimnicean pe care au reușit să-l înșele cu suma de 2.000 lei. Mai mult, cei trei i-au și furat omului suma de 17.000 lei și 45 de euro.

O persoană din orașul Zimnicea a fost ”țepuită” de aproximativ 20.000 lei.

”O persoană din oraşul Zimnicea a sesizat poliția,  în jurul orei 08:00, cu privire la sustragerea din locuinţă a sumei de 17.000 lei şi 45 euro de către 3 persoane necunoscute care l-au şi înşelat pe reclamant cu suma de 2.000 lei. După comiterea faptei, aceştea au dispărut de la faţa locului cu un autoturism”, se arată într-un comunicat al Poliției Teleorman.

Pentru prinderea escrocilor s-au pus în mișcare toate trupele operative ale poliției.

”Echipele Poliţiei din zona Videle au declanşat acţiunea de căutare împreună cu lucrători de la Poliţia oraş Zimnicea şi posturile de poliţie comunale procedând la activităţi de scotocire, investigare şi interceptare în trafic pe străzi şi drumuri din zona urbană Zimnicea şi adiacentă.

La filtrul instituit pe DJ 506 B, s-a procedat la efectuarea semnalului regulamentar de oprire a unui auto suspect, care se deplasa cu viteză mare, acesta însă a evitat echipajul poliţiei şi a continuat deplasarea spre comuna Smîrdioasa”, se mai arată în informarea Poliției Teleorman.

În aceste condiții s-a luat măsura suplimentării efectivelor de poliție. Au fost alertate efective de la Serviciul de Acţiune Special, Secţia nr. 1 de Poliţie Alexandria şi posturile comunale. Cu acest prilej au fost efectuate activităţi poliţieneşti pe raza comunelor Storobăneasa, Brînceni (inclusiv în pădurea Vedea –Brînceni) şi comuna Cernetu.

”Cu prilejul acestora, în locuinţa unui cetăţean din comuna Cernetu au fost găsite şi identificate 3 persoane: B.Z., S.O., N.I., toţi din comuna Buzescu şi autovehiculul căutat. Asupra unui suspect au fost găsite sumele  de 19.000 lei şi 45 euro, despre care a declarat că au fost sustrase de la reclamantul din Zimnicea”, spune Poliția Telorman.

Reținuți pentru 24 de ore

Suspecţii au fost conduşi împreună cu alte persoane la sediul Poliţiei oraş Videle, unde se continuă cercetările în dosarele penale aflate în evidenţe pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale a participanţilor, a gradelor de vinovăţie şi implicare ale fiecăruia, în vederea luării măsurilor legale.

Au fost reţinute cele trei persoane suspecte pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune şi furt, urmând a fi propusă măsura arestării preventive.

Cum prevenim metoda ”Accidentul”

Pentru a preveni victimizarea prin această metodă, poliţiştii teleormăneni recomandă atenţie deosebită și asta pentru că păcăleala este simplă şi nu necesită o documentare prea riguroasă din partea hoţilor. Sunt vizate persoanele mai în vârstă, ai căror copii sau rude apropiate sunt plecaţi în străinătate ori mutaţi în alte localităţi din ţară, care nu mai locuiesc cu ei.

Metoda “accidentul” este una simplă. Suspecţii se prezintă drept fiu, ginere sau avocat al fiului/ginerelui părţii vătămate, care pretinde că a fost implicat într-un accident rutier şi are nevoie urgentă de o sumă mare de bani pentru plata daunelor sau spitalizarea persoanelor rănite. Pentru că povestea este credibilă, iar persoana de la celălalt capăt al firului inspiră încredere, victimele trimit sumele de bani în conturile bancare transmise de suspecţi, constatând ulterior că totul a fost doar o minciună, sesizând poliţia cu privire la aceasta.

Alături de această metodă, infractorii mai folosesc şi celelalte moduri de operare prezentate în campaniile preventive anterioare, respectiv solicitarea unor sume de bani pentru predarea unor colete care, aparent, sunt trimise de rudele aflate în străinătate ori furtul de bani sau alte bunuri comis de persoane nesupravegheate care pătrund în locuinţa părţilor vătămate sub pretextul vânzării / cumpărării unor bunuri.