11 decembrie 2023

TR News

Stiri din Teleorman

Alexăndrenii se tem că la un cutremur de mare intensitate casele se vor prăbuși pe ei. Sute de oameni din municipiul reședință de județ le cer autorităților locale să le expertizeze tehnic blocurile în care locuiesc.

Zi liberă pentru teleormănenii care se autorecenzează

Zi liberă pentru cei care se autorecenzează. Prima etapă a recensământului populației și locuințelor a început luni, 14 martie. Timp de două luni, românii pot completa singuri, online, formularul oficial.

Este pentru prima dată când numărarea populației și a locuințelor va fi 100% informatizată. O altă noutate este că românii vor putea să se autorecenzeze. Cei care completează formularul în sistem online primesc, la cerere, o zi liberă, plătită.

Angajatorii sunt obligați să le acorde salariaților o zi liberă, plătită, dacă aceştia arată cu au completat formularul online în prima etapă a recensământului populației.

Cei care nu știu să facă acest lucru online, pot apela la unul dintre recenzori. În reședința județului Teleorman sunt 8 centre în acest sens.

  1. La sediul Primăriei municipiului Alexandria, str. Dunării, nr. 139, Alexandria, jud. Teleorman, recenzor ARA – Vladu Ștefan Alin, telefon: 0764074244;
  2. la sediul Direcției de Evidență a Persoanelor cu locația 1 – Stare Civilă, str. Ion Creangă, nr. 57, Alexandria, jud. Teleorman, recenzor ARA – Delcea Mihai, telefon: 0767916286;
  3. la sediul Direcției de Evidență a Persoanelor cu locația 2 – Evidența Persoanelor, str. Ion Creangă, nr. 57, Alexandria, jud. Teleorman, recenzor ARA – Stancu Ion, telefon: 0771433086;
  4. la sediul S.C. Piețe și Târguri Alexandria S.R.L., din bl. Piața Peco, str. Țos. Turnu Măgurele, Alexandria, jud. Teleorman, recenzor ARA – Faluvegi Cristian, telefon: 0723807900;
  5. la sediul Centrului Multifuncțional pentru Tineri Alexandria, str. Confederației, nr. 1, Alexandria, jud. Teleorman, recenzor ARA -Faluvegi Cristian, telefon: 0787626435;
  6. la sediul Clubul Pensionarilor, et. 1, Piața Centrală, str. Libertății, Alexandria, jud. Teleorman, recenzor ARA – Georgescu Sorin, telefon: 0760494010;
  7. la sediul Direcției de Asistență Socială, str. Dunării, nr. 139, Alexandria, jud. Teleorman, recenzor ARA – Erzec Carmen, telefon: 0766281983;
  8. la sediul Centrului Rezidențial pentru Persoane fără Adăpost, str. Dunării, nr. 280, Alexandria, jud. Teleorman, recenzor ARA -MARIN Fivi – Debora, telefon: 0761240991.

Spațiile mai sus-menționate sunt special amenajate în scopul autorecenzării asistate a populației și sunt semnalizate corespunzător.

Formularul este împărțit în patru secțiuni. La Secţiunea 1 – Informaţii despre capul gospodăriei/persoana de referință – se completează CNP-ul persoanei de referință/capului gospodăriei şi adresa de email unde ulterior va primi linkul către chestionarul propriu de recensământ şi, în cazul în care așa optează ceilalți membri ai gospodăriei, și link-urile către chestionarele celorlalţi membri ai gospodăriei.

Secţiunea 2 se referă la locul de reşedinţă obişnuită. “La întrebarea „Este într-o locuință ocupată de o gospodărie individuală ?”, aveți de ales între 2 variante. Varianta DA: − se completează adresa locuinței. Tot aici, la finalul secțiunii, veți completa numărul de gospodării din locuință.

Varianta NU: − aceasta înseamnă că locuința dvs. este situată într-un spațiu colectiv de locuit, de tipul: cămine studențești, internate școlare, dormitoare comune pentru muncitori, cămine pentru bătrâni, azile, sanatorii, instituții rezidențiale pentru protecția copilului, mânăstiri, hoteluri, spitale, cămine-spital, sanatorii de boli incurabile, centre de urgență sau adăposturi de noapte, centre de refugiaţi, centre pentru migranți etc. Selectați tipul spațiului de colectiv și, alături, denumirea acestuia”, se arată în instrucțiunile transmise de Institutul Național de Statistică.

La secțiunea 3 – Membrii gospodăriei – capul gospodăriei/persoana de referință introduce datele tuturor membrilor gospodăriei prin apăsarea butonului „Adăugați o persoană din componența gospodăriei”. Pentru cetățenii români și cetățenii străini care posedă CNP, se completează CNP-ul și adresa de email, dacă posedă una proprie (ulterior, pe această adresă se va transmite linkul către propriul chestionar de recensământ). Pentru cetățenii străini care nu au CNP, se completează câmpurile care includ Data nașterii și Sexul. Deasupra acestor câmpuri, sistemul va genera un cod temporar de 13 cifre care va fi utilizat exclusiv în scop statistic, pentru recenzare. Codul temporar generat trebuie notat și se va utiliza la identificarea chestionarului primit pentru autorecenzare. De asemenea, se completează adresa de email, dacă posedă una proprie.

Secţiunea 4 se referă la locuinţe secundare neocupate. “În această secţiune veți completa adresa pentru alte locuințe deţinute/co-deținute de membrii gospodăriei dvs., dar numai dacă NU sunt locuite. Această secțiune va permite să evitați deplasarea dvs. sau a altor membri ai gospodăriei dvs în altă parte a localității sau în altă localitate pentru a răspunde recenzorului în perioada ulterioară, 16 mai – 17 iulie 2022. Pe adresa dvs. de email veți primi link-ul către un chestionar scurt care cuprinde numai întrebări referitoare la locuința goală (neocupată) și clădirea în care se află aceasta”, mai precizează INS.