STOP violenței domestice! ”Dragostea poartă pantofi roșii”

”Dragostea poartă pantofi roșii”. Acesta este sloganul celei mai recente campanii împotriva violenței domestică. Campania a stârnit un interes major în rândul celor care au venit în număr foarte mare să îşi arate susţinerea.

De Ziua Internaţională a Iubirii, la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti a avut loc un eveniment cu un mesaj extrem de emoţionant şi o simbolistică puternică pentru societatea românească: stop  violenţei domestice! Cei prezenţi au manifestat tacit pentru transformarea mentalităţilor româneşti, dar şi a legislaţiei in vigoare. Acestora li s-au alăturat şi personalităţi din viaţa politică şi culturală, printre care Premierul României, Viorica Dăncilă, Ministrul Sănătăţii, Ministrul de Interne, Ministrul Culturii, Primarul General al Capitalei, Primarul interimar al Chişinăului, echipa de handbal a României, alături de Gabriela Szabo, dar şi deputatul de Teleorman, Violeta Raduţ, ale cărei iniţiative legislative în domeniu au arătat preocuparea sa sinceră şi intensă de a ameliora fenomenul.

Violența domestică ține de cultură

violeta radut“Violenţa domestică este, în sine, un fenomen de cultură, de educaţie. Iar eu cred, cu tărie, că România a ajuns la un nivel de civilizaţie unde astfel de fapte nu mai pot fi tolerate. Respectul și solidaritatea pe care le simt față de toate femeile sunt nemărginite și totale.

Ca mamă și soție, conștientizez rolul fundamental al femeii în societatea de astăzi și din viitor și știu că ele merită doar recunoștință. Mai știu însă că există, din păcate, destule situații în care sunt agresate și devin victimele violenței domestice. Din acest motiv, consider că este obligația noastră, ca politicieni, să creăm un cadru legislativ care să protejeze și să asigure integritatea lor fizică și psihică”, a declarat deputatul de Teleorman Violeta Raduţ, prezentă in cadrul acestei campanii.

La fiecare 30 de secunde o femeie este agresată

Iar campania pare să aibă substanță dacă ne gândim că 5 femei au fost ucise de la începutul acestui an, iar la fiecare 30 de secunde o femeie este agresată, în România.

“Am iniţiat, alături de alţi 67 de colegi, deputaţi şi senatori, o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie. Aceste modificările pe care noi le-am propus fac referire la introducerea ordinului de protecție de urgență, care va avea valabilitate de 5 zile.

Modificarea legii este necesară

De asemenea, în noua lege apare și noțiunea de concubin, întrucât violența domestică nu se petrece doar între soți, ci și în astfel de cupluri. Modificările cerute fac referire şi la agresiunile fizice sau psihice repetate, care nu vor mai putea înlătura răspunderea penală”, a mai spus deputatul teleormănean.

Violenţa în familie a fost şi este un subiect de actualitate, regăsindu-se constant în primele titluri ale ştirilor. Deşi pare, cel puţin teoretic, o temă care să aibă rezolvare, deoarece există legislaţie şi proceduri în vigoare, nu putem însă discuta despre eradicarea acestui fenomen. Şi totuşi, evenimentul de ieri este un nou semnal care anunţă că schimbarea trebuie să vină. Chiar şi pas cu pas. Important este să se întâmple.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *