Unirea Principatelor Române sărbătorită, la Alexandria, în prezența ministrului de Interne, Dan Carmen Daniela

Alexăndrenii au sărbătorit, așa cum se cuvine, 158 de ani de la Unirea Principatelor Române. Momente artistice, horă ca la 1859, vin, ceai fiert şi sărmăluţe. Acestea au fost ingredientele care au transformat manifestarile dedicate Unirii Principatelor Române de la Alexandria într-o adevărată sărbătoare.

Ministrul de Interne prezent la Alexandria

În fata statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza au fost prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, 3 dintre parlamentarii teleormăneni, Ică Florică Calotă, Valentin Boboc și Eugen Pîrvulescu, dar și 3 reprezentanți ai Guvernului, ministrul de Interne Carmen Daniela Dan, secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării, Adrian Gîdea și Dorin-Sandu Voicu, preşedinte cu rang de secretar de stat al Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.

Cu toate acestea, asistenţa a fost una redusă, poate şi din cauza vremii geroase. Aproximativ 150 de persoane au luat parte la manifestarile dedicate Micii Uniri de la Alexandria. Lumea a început să sosească abia după terminarea ceremoniilor, atunci când municipalitatea a împărţit sărmăluţe şi vin fiert.

Evenimentul a început așa cum se cuvine cu primirea unorului militar de către ministrul Carmen Daniela Dan. Au urmat alocuțiuni ale oficialităților. Primul care a luat cuvântul a fost prefectului judeţului, Liviu Dumitraşcu. În discursul său acesta a precizat faptul că ”Mica unire” a reprezentat piatra de hotar în constituirea României moderne. Au urmat alte scurte alocuțiuni susținute de vicepreședintele CJ Teleorman, Dănuț Cristescu și de primarul Alexandriei, Victor Drăgușin. Cei doi au vorbit despre unitate și i-au îndemnat pe români să lase la o parte divergenţele de opinie şi măcar pentru câteva clipe să se prindă într-o simbolică horă a Unirii.

Horă ca la 1859

Se pare că mesajul celor doi a fost recepționat chiar și de adversarii politici, iar Hora Unirii i-a surprins pe toţi actorii de pe scena politică teleormăneană mână în mână, alături şi de alexăndrenii de rând.

Ceremonialul dedicat celor 158 de ani de la înfăptuirea Micii Uniri s-a încheiat cu depunerea de coroane.

Adevărata sărbătoare a început abia după terminarea festivităţilor. Mii de sărmăluţe şi pahare cu vin fiert şi ceai au fost împărţite alexăndrenilor.

Unirea Principatelor Române

În istoria noastră naţională, ziua de 24 ianuarie 1859 reprezintă dată la care s-a realizat Unirea prin dublă alegere a colonelului Alexandru Ioan Cuza ca domnitor în Moldova şi în Tara Românească.

Domnia lui Al.I. Cuza (1859- 1866) a reprezentat un pas înainte spre modernizarea ţării, prin adoptarea unor reforme majore în multe domenii ale vieţii economice, sociale, politice, culturale contribuind astfel la ridicarea prestigiului internaţional al statului naţional roman modern.

Unirea Principatelor române a reprezentat un drum deschis spre obţinerea mai târziu a Independenţei de Stat în 1877 – 1878 şi desăvârşirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Ziua de 24 ianuarie, declarată zi de sărbătoare legală, este înscrisă pentru totdeauna în istoria patriei ca ”Ziua renaşterii naţionale”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *