Un nou focar de pestă porcină! 13 porci sacrificați în satul Beiu

Focar de pestă porcină descoperit în satul Beiu din comuna Ștorobăneasa. Oamenii de știință ai Laboratorului Național de Referință pentru Pestă Porcină Africană au confirmat prezența virusului acestei boli, probele fiind prelevate de la 3 porci morți aflați în curtea unei familii din satul Beiu, comuna Ștorobăneasa.

În urma confirmării diagnosticului, serviciile veterinare au intervenit de urgență.

Focar de pestă porcină în satul Beiu

Gospodăria respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială și au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport.

Alți 10 porci sacrificați

A fost dispusă eliminarea celorlalte porcine din gospodărie (10 capete), s-au prelevat probe de la acestea și s-a realizat ecarisarea carcaselor.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Teleorman a stabilit planul de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea PPA, precum și stabilirea zonelor de restricții. Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

DSVSA Teleorman solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Orice suspiciune trebuie anunțată

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar, DSVSA județene sau autorităţilor locale.  proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *