26 aprilie 2024

TR News

Stiri din Teleorman

west nile

Doi teleormăneni suspectaţi de contractarea virusului West Nile

Țânțarii purtători ai virusului West Nile au ajuns și în Teleorman . Doi teleormăneni sunt suspecți de contractarea acestui virus. Este vorba despre o femeie de 48 de ani din comuna Rădoieşti şi un tânăr de 18 ani din Zimnicea.

Două persoane suspecte de contractarea virusului West Nile

Două persoane din județul Teleorman se află sub supraveghere medicală. Ele sunt suspecte de contractarea viruslui West Nile. Autoritățile județene au prelevat mai multe probe de sânge de la cei doi pacienți pe care le-au trimis la Institutul Cantacuzino.

Deși rezultatele probelor nu au venit încă, au fost luate primele măsuri. Timp de o lună, Centrul de Transfuzii Sanguine nu recoltează sânge de la persoanele aflate în zonele Zimnicea și Rădoiești,. Mai mult, medicii de familie au fost informați despre aceste cazuri, iar primăriile din cele două zone vor lua măsuri suplimentare de dezinsecție.

Persoanele infectate nu prezintă simptome

Îngrijorător este faptul că aproape toate persoanele infectate cu virusul West Nile nu prezintă nici un simptom în prima săptămână. Dacă o persoană a fost înţepată de un ţânţar purtător al virusului West Nile, primele simptome vor apărea într-o perioadă de maximum 15 zile. Ele constau în febră uşoară, cefalee, frisoane, transpiraţie excesivă, dificultăţi la înghiţire şi dureri articulare, care pot dura câteva zile şi dispărea apoi, treptat.

Dacă nu este tratat la timp, virusul duce la encefalită sau meningită sau chiar moarte.

Nu există tratament

Nu există un tratament special în cazurile persoanelor infectate cu virusul West Nile. În cazurile în care persoana are simptome foarte uşoare, vor dispărea cu uşurinţă. Este necesară spitalizarea doar în cazurile simptomelor mai grave.

Pentru a evita îmbolnăvirea, specialiștii ne recomandă să evităm înţepăturile de ţântar. Acest lucru îl putem face purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi, sau să utilizăm substanțe chimice care omoară țânțarii.

Trebuie precizat faptul că virusul West Nile nu se transmite de la om la om și nu se ia prin atingere sau sărut.

În urmă cu un an același virus a lua viața unei persoane din județul Teleorman.