19 mai 2024

TR News

Stiri din Teleorman

Protecție mai mare pentru copiii români copii de 2 ani

Sfaturi pentru părinții cu copii de 2 ani

Un copilaș de numai doi ani necesită atenție sporită, multă energie și dorința de a-l ajuta pe cel mic să se dezvolte, din toate punctele de vedere. Această perioadă este una sensibilă din pricina faptului că prichindelul poate căpăta anumite obiceiuri, de care nu se va dezvăța cu ușurință.

copii de 2 ani

La ce să vă așteptați

Deși fiecare copil este diferit, există câteva asemănări în comportamentul copilașilor de doi ani. De exemplu, majoritatea prichindeilor tind să își exprime în moduri din ce în ce mai puternice sentimentele, atât pe cele pozitive, cât și pe cele negative. Curiozitatea acestora întrece orice limită, devin intrigați de orice refuz al părinților, care le provoacă nervi, doresc să facă singuri chiar și activitățile pentru care au nevoie de ajutor și să experimenteze pe propria piele orice senzație. Alte așteptări pe care ar trebui să le aveți sunt:

• Crize de isterie

• Nu vor să împartă jucăriile cu alți copii

• Impulsivitate

• Schimbări in ceea ce privește programul de masă și cel de somn

Ce să faceți

În cazul în care observați un anumit comportament pe care nu îl agreați, nu vă lăsați pradă tentației de a trece cu vederea momentul, în speranța ca prichindelul va uita. În schimb, adoptați câteva obiceiuri prin intermediul cărora să îl ajutați pe cel mic să se dezvețe, înlocuind gesturile care vă deranjează cu alte obiceiuri.

Încurajați independența

Chiar dacă nu realizați acest lucru, copilul vostru de doar doi ani este capabil de multe. Fiecare nouă activitate reprezintă pentru cel mic o oportunitate reală de a învăța, chiar dacă simțiți nevoia de a-l ajuta în fiecare moment, faceți un pas în spate și observați-l. Veți vedea cum cel mic încearcă, eșuează, încearcă din nou, pentru ca întru-un final să reușească ceea ce și-a propus încă de la început. Ceea ce puteți face, în schimb, este să vă asigurați că nu se poate răni. De exemplu, pentru a-l putea pregăti pentru o bicicletă „pentru copii mari”, îl puteți încuraja să încerce unul dintre vehiculele fără pedale de pe site-ul ILBAMBINO, acestea îl pot ajuta sa descopere lumea din jur și să își dezvolte abilitățile motorii.

copii de 2 ani

Fiți indulgenți

Cu toate că nu puteți înțelege anumite cerințe, încercați să vă puneți în locul copilului. Chiar dacă afară este mult prea cald pentru a purta geaca de iarnă, dacă prichindelul dorește în mod special să poarte geaca mov, de ce să nu îl lăsați să facă ce vrea? Îl puteți îmbrăca mai subțire pe dedesubt, astfel încât să nu îi fie foarte cald afară. Rețineți, nu faceți din această indulgență o obișnuință – învățați-l să respecte cuvântul părinților atunci când este cazul.

Magicul „nu”

Folosiți „nu” doar în cazurile în care copilul se poate răni ori sub niciun fel nu doriți să facă respectivul lucru. În rest, încercați să îi îndreptați atenția către alte activități. De exemplu, în loc să îi spuneți că nu are voie să se joace cu pixurile, să îi arătați cât de distractiv este să coloreze cu creioanele, ori îl puteți condiționa să facă un anumit lucru numai după ce termină ceea ce face deja.

Puneți-vă la mintea lui

Orice copil se distrează de zece ori mai bine cu un adult care poate să imite animale, roboți si personaje din desene animate, decât cu unul care nu știe să facă toate aceste lucruri. Dați-vă frâu liber imaginației atunci când vă jucați cu prichindelul, în felul acesta veți crea o legătură mult mai puternică între voi, cel mic își va consuma mai repede energia, ceea ce înseamna că va dormi mai mult și mai bine, și in plus, există șanse foarte mari să descoperiți că vă lipsesc orele de joacă din copilărie.

Acordați-i timp

Copiii funcționează la un alt ritm față de noi, ceea ce înseamnă că avem nevoie de răbdare pentru a-i lăsa să realizeze fiecare activitate în felul lor. Încercați să nu îi grăbiți, fie ca este vorba despre mâncat, mersul pe jos sau orice altceva. Dacă trebuie să miroasă fiecare floare care le apare în drumul spre mașină, lăsați-l să descopere frumusețile naturii chiar dacă vouă florile de pe marginea trotuarului vi se par un detaliu banal. Nimeni nu se așteaptă ca părinții copiilor mici să reușească întotdeauna să fie punctuali, bucurați-vă de acest avantaj cât mai durează.

copii de 2 ani

Pentru părinții care își aduc bebelușul de la spital, vârsta de doi ani poate părea incredibil de îndepărtată, și că mai au multe obstacole de trecut până în momentul în care nou-născutul va deveni un copilaș în toată regula. În realitate, timpul va trece mai repede decât se așteaptă proaspeții părinți, vârsta de care părinții cu experiență îi avertizează: plânsete, ambiție, insomnii și multe alte „surprize” pe care urmează să le descopere singuri.

Cu toate acestea, odată cu cea de-a doua aniversare vin și momente pe care părinții le așteptau: copilul se poate exprima mai bine în legătură cu ceea ce își dorește (sau nu), își controlează mai bine mânuțele și poate alerga pe distanțe mai lungi fără să cadă. Bucurați-vă de fiecare moment alături de cel mic!