Se schimbă vremea! De la cod rosu de caniculă, la cod portocaliu de ploi și vijelii

avertizare meteo de ploi

Vremea se schimbă! Însă nu scăpăm de coduri. După câteva episoade de căldură extremă, vom avea parte de ploi și vijelii puternice, conform meteorologilor.

Cod roșu de caniculă

Astăzi, mare parte din țară, printre care și județul nostru, fierbe la temperaturi resimțite de aproape 50 de grade Celsius.

”Sâmbătă, 1 iulie, în județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Galați, Brăila, Vaslui și Iași, precum și în municipiul București și în zona joasă de relief a județelor Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea, Bacău și Neamț, se vor înregistra temperaturi maxime extreme comparabile cu recordurile absolute ale perioadei, situate frecvent între 38 și 41 de grade, iar în sudul Olteniei și al Munteniei valorile termice vor urca spre 42…44 de grade. Indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa frecvent, după-amiaza, între 82 și 84 de unități, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat” a anunțat Institutul Național de Meteorologie.

Nu vom scăpa, însă, de vremea extremă. Pentru că zilele fiebinți vor fi înlocuite de ploi torențiale și vijelii.

Cod portocaliu de ploi și vijelii, în Teleorman

Și este și firesc să fie așa. După ce atmosfera a fost, la propriu, irespirabilă, fenomenele caracteristice instabilității vor fi pe măsură.

”În cursul nopții de duminică spre luni (2/3 iulie) și pe parcursul zilei de luni, în județele Gorj, Vâlcea, Mehedinți, Dolj, Olt, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Teleorman și zona de munte a județelor Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Covasna și Buzău, instabilitatea atmosferică va fi deosebit de accentuată și se va manifesta prin averse torențiale,  frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin cumulare se vor înregistra cantități de apă de 50…70 l/mp și pe arii restrânse 80…90 l/mp”, avertizaează meteorologii.

Specialiștii spun că, în funcție de evoluția vremii din zilele următoare, vor actualiza, dacă este cazul codul portocaliu.

Cum vor fi temperaturile săptămâna viitoare

Luna lui cuptor a debutat, așadar, conform numelui pe care tradiția populară i l-a dat. Însă, până la sfârșitul lunii viitoare, lucrurile se schimbă radical, conform meteorologilor.

Așa că, dacă astăzi au fost, în Alexandria, temperaturi resimțite de 50 de grade Celsius, de mâine lucrurile par să se schimbe radical. În municipiul reședință de județ, mercurul din termometre va indica, la amiază, 33 de grade Celsius. Luni, maxima termică nu va depăși 22 de grade, conform estimărilor meteorologilor, iar marți nu vor fi mai mult de 25 de grade celsius. De miercuri maximele vor începe să mai urce puțin, ajungând la 28, respectiv 29 de grade Celsius, joi. Vineri și sâmbătă, spun meteorologii, nu vor fi mai mult de 31 de grade Celsius, la amiază.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *