19 septembrie 2021

TR News

Stiri din Teleorman

la vot

Șapte parlamentari vor reprezenta Teleormanul în noul Legislativ

Teleormănenii cu drept de vot sunt așteptați duminică, 11 decembrie, la urne, pentru a-i alege pe cei șapte parlamentari de Teleorman, care, de anul acesta, vor fi mai puțini față de mandatul actual.

Alegerile generale din acest an reduc, așadar, numărul aleșilor din Parlament. Județul nostru, de exemplu, va fi reprezentat în viitorul legislativ de cinci deputați și doi senatori, față de opt deputați și patru senatori, câți sunt în actualul mandat.

Pentru alegerile din Teleorman, partidele politice își fac calcule și propun numele care vor fi aruncate în bătălia electorală. PSD, de exemplu, nu știe deocamdată decât că vor exista 9 candidați din partea partidului, ale căror nume nu sunt hotărâte încă, acestea urmând a fi stabilite după o serie de discuții. ”Într-o primă etapă de desemnare a candidaților PSD vor fi făcute propuneri din partea organizațiilor din cele cinci zone arondate fiecărui municipiu și oraș din Teleorman. Noi vom veni cu 6 nume pentru Camera Deputaților și 3 nume pentru Senat. Deci o să avem 9 nume pe care le vom înainta Biroului Politic Național”, a declarat, recent, în direct la postul local de televiziune Teleorman TV, Victor Drăgușin, președintele PSD Alexandria. Cu același prilej, Drăgușin și-a exprimat speranța că PSD va obține un scorul necesar pentru a putea desemna noul premier.

”Conform tradiției, premier este numit președintele partidului, deci Liviu Dragnea. Dar, există mulți oameni foarte buni în partid care ar putea ocupa această funcție”, a spus Victor Dragușin.

Numărul mai mic de candidați și, implicit de aleși în noul Legislativ, este consecința faptului că  preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea alegerilor parlamentare. Potrivit acesteia, începând cu legislatura 2016 – 2020, norma de reprezentare este de câte un deputat la fiecare 73.000 locuitori şi un senator la fiecare 168.000 locuitori, Parlamentul ajungând astfel la un număr de 308 deputaţi şi 134 senatori. În aceste condiții, judeţului Teleorman îi revin cinci mandate de deputat şi două de senator, faţă de opt mandate de deputat şi patru de senator cât are în actuala legislatură.

Scrutinul din acest an va fi diferit faţă de cel din 2012 si 2008, și prin faptul că, în 2016, se revine la votul pe listă, renunţându-se, astfel, la sistemul de vot uninominal, așa cum a hotărât Comisia de Cod Electoral.

În Teleorman, aproximativ 326.00 de alegători cu drept de vot sunt așteptați pe 11 decembrie la vot. Dintre aceștia cei mai mulți, 43.828, sunt din Alexandria, 26.714 din Roșiorii de Vede, 25.116 din Turnu Măgurele, 12.985 din Zimnicea și 9.444 din Videle, arată datele făcute publice de Biroul Electoral Central.