11 aprilie 2024

TR News

Stiri din Teleorman

Recensământul în Teleorman decurge normal! 138 de centre au fost deschise

Mii de chestionare, completate în cadrul recensământului populației și al locuințelor. Președintele Institutului Național de Statistică a fost în județul Teleorman pentru a discuta cu autoritățile locale și județene despre recensământul populației și locuințelor, demarat de câteva zile la nivel național. În cadrul vizitei sale, președintele INS, Tudorel Andrei, a clarificat și problemele apărute până acum în procesul de autorecenzare.

Recensământul populației și al locuințelor, demarat luna aceasta, are la bază un model european și se desfășoară în două etape. Prima dintre ele presupune autorecenzarea populației în sistem online. Cu toate acestea, cei care au dorit să își înregistreze datele în prima zi a recensământului, au întâminat probleme. Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică, spune că problema a fost remediată.

Președintele INS a explicat și de ce este important recensământul populației și al locuințelor care se desfășoară în această perioadă.

Acesta dă asigurări că toate datele introduse la autorecenzare sunt strict confidențiale.

Etapa de autorecenzare în sistem online și online asistat se desfășoară în perioda 14 martie – 15 mai. Urmează, apoi, etapa de culegere a datelor din casă în casă, timp de încă două luni, pentru persoanele care nu au făcut acest lucru online. În Teleorman, 370 de recenzori vor face interviuri, cu tablet, față în față, în a doua etapă.

”Desfășurarea în bune condiții a procesului de recenzare este un obiectiv extrem de important, de aceea Instituția Prefectului Județului Teleorman pune la dispoziția cetățenilor, dar și a reprezentanților administrației publice toate informațiile necesare”, a mărturisit prefectul județului Teleorman, Haralambrie Epure.

Persoanele care aleg să se autorecenzeze beneficiază, la cerere, de o zi liberă. Până acum, spune președintele Institutului Național de Statistică, 310 mii de chestionare au fost completate în totalitate și alte peste 500 de mii de chestionare sunt în așteptare.

În județul Teleorman sunt deschise 138 de centre de autorecenzare asistată, pregătite să ofere asistentă tuturor teleormănenilor care optează pentru acest mod de recenzare; lista completă a locațiilor este disponibilă pe site-ul Instituției Prefectului Județul Teleorman.

Fiecare persoană, cu reședința în România (care locuieste pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puțin 12 luni) se poate autorecenza în 2 pași: Persoana accesează PLATFORMA DE AUTORECENZARE și completează formularul de pre-înregistrare pentru ea însăși și pentru membrii gospodăriei din care face parte. Persoana care a făcut pre-înregistrarea și membrii gospodăriei sale (pe care i-a trecut în formularul de pre-înregistrare) vor primi un link la adresa/adresele de e-mail indicate, fiecare link conducând la chestionarul individual de recensământ. La finalul chestionarului, după completare, se apasă butonul ”Finalizare” și chestionarul completat este transmis în baza de date a recensământului.