20 iunie 2021

TR News

Stiri din Teleorman

primar elevi la scoala

Ai carte, n-ai parte… de bani. Mai bine fă-te primar!

Municipalitatea din Alexandria răsplătește performanța școlară. Cu câțiva bănuți alocați, parcă, din milă, unor elevi cu rezultate bune la învățătură.

Aproape 1.600 de elevi alexăndreni au dreptul, conform legii, la burse. Cele mai multe, peste 1.100, sunt burse de merit. Există, însă, și elevi care au obținut burse de performanță.

Îndemnul părinților și bunicilor de a învăța cât mai mult și cât mai bine, pentru că doar așa putem avea parte de o viață liniștită și îndestulată, este, de câțiva ani, luat în derâdere de mai marii obștei.

”Pedagogicul”, unitatea cu cei mai mulți elevi bursieri

În secolul internetului și al vitezei, în care nici măcar copiii nu par să mai aibă timp, răbdare sau dorință de învăța, câțiva elevi din Alexandria încă reușesc să aibă rezultate bune la școală. Mai exact, 1.594 de elevi de gimnaziu și de liceu care, în primele luni ale acestui an școlar, au reușit, pe baza notelor obținute la școală, să beneficieze de burse.

Cele mai multe burse le-au obținut elevii de la Colegiul Național Pedagogic ”Mircea Scarlat”, 241, urmați de elevii Colegiului Național ”Al. I. Cuza”, cu 238 de burse și de cei de la Colegiul Național ”Al. D. Ghica”, cu 132 de burse.

În ceea ce privește învățământul gimnazial, Școala ”Ștefan cel Mare” are 195 de elevi cu burse, Școala Gimnazială Numărul 5, 146, iar elevii de la Școala ”Mihai Viteazul” primesc 145 de burse.

Cele mai multe dintre acestea, 1.115, sunt burse de merit. Sunt, însă, și elevi, care primesc burse de performanță, 67. Cele mai multe burse de performanță se acordă elevilor de la Colegiul Național Pedagogic ”Mircea Scarlat”, 52. Urmează Colegiului Național ”Al. I. Cuza” și Liceul Tehnologic Nr. 1, cu 7 burse de performanță și Liceul Tehnologic ”N. Bălcescu”, o singură bursă de acest gen.

Alți 349 de elevi primesc burse de ajutor social.

Cea mai mare bursă, 100 de lei

Ne-am putea imagina că acești elevi își permit, în condițiile în care beneficiază de burse, indiferent de tipul lor, să-și achiziționeze cărți sau alte materiale necesare studiului. Nu este nici pe departe așa. Bursa cu valoarea cea mai mare, cea de performanță, este de numai 100 de lei. Bursa de merit are o valoare de 70, iar ajutorul social este de 40 de lei.

”Cuantumul unei burse acordate se stabilește prin hotărâre a Consiliului Local. (…) Cuantumul pentru fiecare categorie de bursă care se poate acorda elevilor din unitățile de învățământ preuniversitar de stat din municipiul Alexandria, aferente anului școlar 2017 – 2018, este de: a) 100 lei pentru bursa de performanță, b) 70 lei pentru bursa de merit, c) 50 lei pentru bursa de studiu, d) 40 lei pentru bursa de ajutor social”, se arată într-o hotărâre a Consiliului Local Alexandria.

Bursele elevilor, cât indemnizația primarului

La un calcul simplu, Consiliul Local al Municipiului Alexandria a alocat, pentru bursele elevilor din municipiul reședință de județ, puțin peste 100.000 de lei.

Asta înseamnă că aproape 1.600 de elevi buni la învățătură ”câștigă” împreună cam cât primește într-un an primarul Alexandriei indemnizație de la instituția pe care o conduce. Și în cazul acestuia, câștigul anual de la Primărie este tot un fel de ”bursă de performanță”. Atât doar că el și-o acordă singur, prin grija partidului pe care îl slugărește.