Pensionarii din Turnu Măgurele au aflat motive de buurie! Inechităţile din legea pensiei au fost eliminate

Caravana pentru dezbaterea subiectului privind „Legea pensiilor” a ajuns în Turnu Măgurele. În urmă cu două luni, deputatul PSD de Teleorman, Violeta Răduț, a venit cu propunerea de a organiza, în fiecare localitate a județului, o caravană prin intermediul căreia pensionarii teleormăneni să se familiarizeze cu modificările aduse legii pensiilor și să-și exprima părerile în legătură cu această lege.

Legea pensiei dezbătută de pensionari

„Prin promulgarea legii sistemului unitar de pensii publice, au fost eliminate inechităţile şi dezechilibrele create de-a lungul timpului prin diverse articole legislative care s-au suprapus şi se pare că nu au fost cele mai eficiente”, sune deputatul teleormănean.

Prin organizarea unei caravane de informare, deputatul Violeta Răduț își dorește să mediatizeze cât mai bine și mai corect proiectul legii pensiilor în rândul teleormănenilor, astfel încât, în momentul în care se va definitiva, acesta să aibă forma cea mai bună.  În demersul său, deputatul i-a cerut sprijinul directorului Casei Județene de Pensii Teleorman.

Legea reduce inechitățile din sistemul de pensii

Actuala formă a Legii prevede reglementări necesare pentru eliminarea disparităților, neconcordanțelor și inechităților apărute în aplicarea prevederilor legale. Astfel, după articolul 169 indice 1 se introduce un nou articol, articolul 169 indice 2, cu următorul cuprins:

“Pensionarii sistemului public de pensii cărora li s-au aplicat prevederile art. 169 indice 1, beneficiază de recalcularea pensiei cu utilizarea, la determinarea punctajului mediu anual, a stagiilor complete de cotizare avute în vedere, potrivit legii sau a unor hotărâri judecătorești, la stabilirea/recalcularea pensiei aflată în plată sau, după caz, cuvenită la data de 31 decembrie 2015. (2) În situaţia în care, în urma aplicării prevederilor alin. (1), rezultă un punctaj mediu anual mai mic decât punctajul mediu anual aflat în plată, se menţine punctajul mediu anual şi cuantumul aferent aflat în plată sau cuvenit la data recalculării. (3) Recalcularea prevăzută la alin. (1) se efectuează din oficiu, în termen de 12 luni, calculat de la data de 1 octombrie 2018. (4) Drepturile de pensie recalculate potrivit alin. (1) se cuvin de la data de 1 octombrie 2018”.

Se reduce și stagiul de cotizare

Noua variantă a Legii pensiilor reduce și stagiul complet de cotizare pentru mai multe categorii.

”art.56 alin.(1) lit.c) – pentru persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de cel puţin 25 de ani în activităţi în locuri de muncă încadrate în condiţii speciale (aviaţia civilă, siderurgie, subteran, risc radiologic, unităţi de transport maritim şi fluvial, foraj sonde de ţiţei şi gaze, etc), reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani şi raportarea pentru calculul pensiei la un stagiu de cotizare de 25 de ani; reducerea stagiului complet de cotizare de la 30 la 25 de ani pentru personalul artistic care a realizat cel puţin 20 de ani în locurile de muncă respective”.

De reducerea stagiului de cotizare la 25 de ani, beneficiază şi persoanele înscrise la pensie după anul 2011.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *